VIDEO: Fugiți din calea războiului!

Olga Stancu reporterul București Fm a stat de vorbă cu câțiva dintre ucrainienii fugiți din calea războiului și ajunși în adăpostul Fundației Carusel.

Fundația Carusel are drept scop ajutorarea oamenilor aflați în nevoie. Refugiațîi războiului din Ucraina găsesc la adăpostul din b-dul Șerban Vodă, hrană, îmbrăcăminte și cazare. Și oameni care îi înțeleg și sprijină în rezolvarea prolemelor ce țin de formalitățile necesare intrării pe teritoriul unui alt stat European sau în demersul găsirii rudelor din străinătate.

Cazarea tuturor se face în containere modificate, capacitatea întregului adăpost fiind, în acest moment de 40 de persoane, cu posibilitatea extinderii prin amplasarea corturilor în curte, suplimentării paturilor în camera și a saltelelor pe holuri. Se pot astfel caza, în situații de nevoie, 100 de persoane.

La momentul vizitei noastre, în adăpost erau 36 de persoane, majoritatea femei cu copii. Dacă, la început, refugiații stăteau cel mult două zile, acum, pentru mulți, adăpostul era casă de mai mult de o săptămână. Și aceasta deoarece, în primul val, au reușit să plece din Ucraina cei care aveau rude în străinătate, acum, majoritatea încearcă să-și creioneze un alt viitor pornind de la o singură valiza.

Atmosfera în acest centru părea de așteptare, voluntarii le acordau asistența de care aveau nevoie, se ocupau de treburile administrative, iar oaspeții încercau să-și tragă sufletul, să estompeze grozăviile întâlnite și să spere că vor reveni la casele lor.

Dincolo de păreri si de ce ne desparte, acum este momentul să fim oameni, să întindem celor nevinovați o mână de ajutor. Vă puteți implica direct accesând www.carusel.org sau pagina Facebook a Asociatiei Carusel.

Daca vreti, găsiti o cale, dacă nu, găsiti o scuză.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.