Arafat: Elicopterul SMURD de la Braşov va zbura din iulie-august

captura video

Judeţul Braşov va avea un elicopter SMURD funcţional din a doua parte a anului, a anunţat  şeful DSU, secretarul de stat dr. Raed Arafat, care a fost prezent la inaugurarea noii clădiri a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov.

Potrivit lui Arafat, urmează ca la Aeroportul Braşov să se construiască un hangar pentru acest elicopter.

„Sunt trei elicoptere care au fost destinate, din fonduri europene, pentru trei puncte – de fapt au fost patru, unul rămâne de rezervă – unul în judeţul Caraş, care a pornit în decembrie în Caransabeş, unul în Braşov şi unul la Suceava, ca să fie aproape de munte. Mai avem nevoie de trei-patru luni pentru pregătirea personalului medical – care va fi din Braşov şi din Sibiu – care va trebui să înveţe lucrul cu troliul, în zona montană. Eu mă aştept ca prin iulie-august să-i dăm drumul”, a afirmat şeful DSU.

Nu va fi angajat personal medical nou care să deservească elicopterul.

„Cei care fac garda pe maşina de terapie intensivă vor face şi pe elicopter. Sunt anumite avantaje, nu sunt mari, ei primesc o indemnizaţie, conform legii”, a spus şeful DSU.

Conform estimărilor specialiştilor de la IGAv, noul elicopter ar putea avea nevoie, pe lângă medici şi asistenţi, de circa 12 angajaţi pe partea de deservire cu personal aeronautic – piloţi, mecanici etc.

Elicopterul este unul H135 de la Airbus, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro şi a fost achiziţionat de IGAv printr-un acord-cadru din 2019, de circa 65 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.