Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer!
Articol de bucurestifm, 8 aprilie 2022, 16:31 / actualizat: 9 aprilie 2022, 20:40
Un studiu desfăşurat la scară largă arată date alarmante cu privire la legătura dintre consumul de îndulcitori artificiali, în special aspartam şi acesulfam-K, şi cancer.
Studiul a constatat un risc cu 13% mai mare de cancer în general, cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta cancer de sân şi cancer gastric la persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali.
Piaţa globală a îndulcitorilor artificiali este estimată la 22,2 miliarde de dolari anual şi este în creştere cu aproape 3 miliarde de dolari numai în ultimii doi ani. Un studiu din 2017 a constatat că 41,4% dintre adulţii din Statele Unite şi 25,1% dintre copii consumă îndulcitori artificiali utilizaţi într-o gamă largă de produse comerciale.
Numindu-i „îndulcitori de mare intensitate”, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat şase astfel de substanţe ca fiind sigure pentru consumul uman, cu un aport zilnic limitat.
Multe autorităţi şi organizaţii medicale de renume consideră îndulcitorii artificiali siguri după studii epidemiologice aprofundate. Dr. Philip Landrigan, directorul Programului Global de Sănătate Publică şi al Observatorului Global de Poluare şi profesor de biologie la Institutul Schiller pentru Ştiinţă şi Societate Integrată din Boston College, recunoaşte că este şocat de rezultatele studiului.
„Există dovezi puternice ale carcinogenităţii aspartamului din studii pe animale, dar până acum nu există o confirmare epidemiologică solidă. Din acest motiv, această cercetare este de mare importanţă pentru sănătatea publică. Datele din studiu sunt deosebit de îngrijorătoare pentru mine ca medic pediatru”, a subliniat specialistul.
În studiile pe animale, chiar şi dozele foarte mici de aspartam din dieta femelelor de şobolan gestante au fost extrem de cancerigene pentru descendenţi.
În cadrul studiului, persoanele care au consumat doze mai mari de îndulcitori artificiali – peste aportul mediu de 18 mg/zi şi pentru care aportul mediu a fost de 79,43 mg/zi – au avut un risc semnificativ crescut de cancer în comparație cu persoanele care nu au consumat deloc îndulcitori.