Ascultă Radio București FM Live

Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer!

Articol de bucurestifm, 8 aprilie 2022, 16:31 / actualizat: 9 aprilie 2022, 20:40

Un studiu desfăşurat la scară largă arată date alarmante cu privire la legătura dintre consumul de îndulcitori artificiali, în special aspartam şi acesulfam-K, şi cancer.

Studiul a constatat un risc cu 13% mai mare de cancer în general, cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta cancer de sân şi cancer gastric la persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali.

Piaţa globală a îndulcitorilor artificiali este estimată la 22,2 miliarde de dolari anual şi este în creştere cu aproape 3 miliarde de dolari numai în ultimii doi ani. Un studiu din 2017 a constatat că 41,4% dintre adulţii din Statele Unite şi 25,1% dintre copii consumă îndulcitori artificiali utilizaţi într-o gamă largă de produse comerciale.

Numindu-i „îndulcitori de mare intensitate”, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat şase astfel de substanţe ca fiind sigure pentru consumul uman, cu un aport zilnic limitat.

Multe autorităţi şi organizaţii medicale de renume consideră îndulcitorii artificiali siguri după studii epidemiologice aprofundate. Dr. Philip Landrigan, directorul Programului Global de Sănătate Publică şi al Observatorului Global de Poluare şi profesor de biologie la Institutul Schiller pentru Ştiinţă şi Societate Integrată din Boston College, recunoaşte că este şocat de rezultatele studiului.

„Există dovezi puternice ale carcinogenităţii aspartamului din studii pe animale, dar până acum nu există o confirmare epidemiologică solidă. Din acest motiv, această cercetare este de mare importanţă pentru sănătatea publică. Datele din studiu sunt deosebit de îngrijorătoare pentru mine ca medic pediatru”, a subliniat specialistul.

În studiile pe animale, chiar şi dozele foarte mici de aspartam din dieta femelelor de şobolan gestante au fost extrem de cancerigene pentru descendenţi.

În cadrul studiului, persoanele care au consumat doze mai mari de îndulcitori artificiali – peste aportul mediu de 18 mg/zi şi pentru care aportul mediu a fost de 79,43 mg/zi – au avut un risc semnificativ crescut de cancer în comparație cu persoanele care nu au consumat deloc îndulcitori.

Ce alimente trebuie consumate pe timp de caniculă?
Lifestyle luni, 24 iunie 2024, 12:14

Ce alimente trebuie consumate pe timp de caniculă?

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii și ar trebui să includă alimente mai ușoare, care conțin multe lichide. Printre...

Ce alimente trebuie consumate pe timp de caniculă?
13 lucruri mai puțin cunoscute despre Ed Sheeran
Lifestyle vineri, 21 iunie 2024, 16:47

13 lucruri mai puțin cunoscute despre Ed Sheeran

Știați că albumul lui Eminem din 2000, The Marshall Mathers LP, este cel care l-a ajutat pe Ed să depășească un impediment de vorbire? Sau că...

13 lucruri mai puțin cunoscute despre Ed Sheeran
Metode de combatere a atacurilor de panică
Lifestyle miercuri, 19 iunie 2024, 16:20

Metode de combatere a atacurilor de panică

Endocrinologul Zuhra Pavlova a vorbit despre simptomele atacurilor de panică și despre modalitățile simple de a face față atacurilor de...

Metode de combatere a atacurilor de panică
VIDEO – Metoda Montessori: Învățare prin Libertate și Auto-descoperire
Lifestyle luni, 17 iunie 2024, 13:54

VIDEO – Metoda Montessori: Învățare prin Libertate și Auto-descoperire

Duminică am avut plăcerea de a o avea invitată în emisiunea „Lifestyle pentru părinți” pe Sabina Voinea, consultant și educator...

VIDEO – Metoda Montessori: Învățare prin Libertate și Auto-descoperire
Lifestyle vineri, 14 iunie 2024, 16:32

Stilurile de atașament în relații

Relațiile ar trebui să fie o sursă de liniște și sprijin, asta dacă anxietatea  nu te împiedică să te bucuri pe deplin de ceea ce...

Stilurile de atașament în relații
Lifestyle vineri, 7 iunie 2024, 14:54

Beneficiile consumului de caise

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii, a precizat endocrinologul şi nutriţionistul Angela Tolmaşova. Caisele sunt...

Beneficiile consumului de caise
Lifestyle joi, 2 mai 2024, 11:49

Alimente care protejează pielea de razele UV

Toată lumea ştie că vara, în special pe plajă, crema de protecţie solară este extrem de importantă pentru prevenirea cancerului de piele. Cu...

Alimente care protejează pielea de razele UV
Lifestyle miercuri, 1 mai 2024, 16:50

Află care sunt beneficiile plânsului

Atunci când suntem bebeluși, plângem de foame, de sete, de somn sau de durere, când vrem să fim ținuți în brațe și să primim afecțiune,...

Află care sunt beneficiile plânsului