Două forme de autoportret și artă accesibilă pentru public, în aprilie la Celula de Artă

Luna aprilie aduce in micuta galerie neconventionala Celula de Arta, din B-dul Carol nr. 53, doua expozitii ce exploreaza forme diferite de autoportret – perspectiva spre interiorul organic, prin culorile care capata volum, din Firul vietii, a Aureliei Chiru si cea exterioara, alienata, detasata din Ghosts of my dreams, a lui Alexandru Raduta. In paralel, proiectul Art Machine, sustinut de Celula de Arta si Carol 53, continua strangerea de fonduri pentru refugiatii din Ucraina, punand la dispozitie intr-un format accesibil lucrari de la 16 artisti ucraineni, pana pe 18 aprilie, la Carturesti Parklake.

Intre 9 si 23 aprilie, Aurelia Chiru expune in Celula de Arta o serie de lucrari ce fac parte din proiectul personal demarat in 2018, Autoportret organic, care s-a dezvoltat din stilul figurativ ca o nevoie de a iesi din bidimensional. Ca urmare a experimentarii cu acrilic prin crearea de forme sculpturale, volumetrice, artista a ajuns sa se foloseasca de obiect, film, instalatie si performance pentru a putea transmite ceea ce isi propune.

“Este un proces de sublimare survenit ca urmare a unui mecanism de protectie a psihicului prin transformarea tensiunii in creatie, folosind un limbaj al simturilor in care am incercat sa comunic si sa redau aspecte biografice prin asocieri de elemente si prin explorarea calitatilor senzoriale ale culorilor, formelor si materialelor, mesajul fiind scopul principal in ideea ca acesta poate fi ascultat si inteles.

Pentru mine arta este o platforma a emotiei si a dialogului mental. Activitatea de cercetare si creatie artistica inseamna asimilarea etapelor ce au definit istoria artei si transmiterea emotiei prin filtrul propriu al gandirii si al experimentarii, provocare ce poate deschide calea catre un limbaj propriu, sincer si care reflecta contextul creativ.
Scena artei trebuie sa ramana un teritoriu prietenos al schimbului de emotie intre artisti si spectatori, fara strategii care diminueaza avantul creator si autenticitatea.”, spune artista.

Aurelia Chiru este din Bucuresti si a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, licenta si master, sectia Pictura, promotia 2020-2021.

Vernisajul expozitiei va avea loc pe 9 aprilie, incepand cu ora 18:00, in locatia galeriei din B-dul Carol la nr. 53. FB event: https://www.facebook.com/events/318253653730535.

Iar de pe 23 aprilie si pana pe 7 mai se va putea vedea expozitia artistului Alexandru Raduta, Ghosts of my dreams, ce propune o expresie a starii de alienare ce inglobeaza, de altfel, intreaga sa opera.

“Aceasta stare este exprimata in doua temperaturi: cald si rece. Personajele singulare in compozitie sunt o forma de autoportret. Redarea lor antropomorfa este un simbol al depersonalizarii. Cadrul din jurul personajelor joaca rolul de fereastra, reprezentand trecerea intre doua lumi. Este vorba trecerea de la real la amorf, la vis. Unde visul este in fapt o metafora a disocierii.”, povesteste Alexandru.

Alexandru-Stefan Raduta este un artist vizual stabilit in Bucuresti. Opera sa se invarte in jurul tematicii alienarii. Caracteristici stilistice includ: personaje antropomorfe, sintetizarea formelor, tensiune compozitionala, atmosfera onirica. Medii de exprimare: pictura, colaj, arta digitala, desen, linogravura.
Pana pe 18 aprilie, Art Machine, proiect initiat de gruparea artistica Pastila Roz, cu sustinerea Celula de Arta si Carol 53 care au derulat in luna martie expozitia colectiva Bombe si Oameni. Artisti uniti impotriva razboiului, pune la dispozitia publicului lucrari originale de la 16 artisti ucraineni. Acestea pot fi achizitionate de la automatul amplasat in Bucuresti, in Carturesti Parklake iar incasarile sunt directionate integral pentru sprijinirea familiilor vulnerabile din Ucraina, pentru care Celula de Arta si Carol 53 strang si expediaza donatii.

Artisti: Katia Didyk, Daria Polishchuk, Masha Foya, Oleg Bilyi, Velychev Ievgen, Anna Ivanenko, Natalia Lisova, Alevtina Kakhidze, Oksana Drachkovska, Oleksandr Grekhov, Olia Fedorova, Oleksandra Ruth, Max Moshkovsky, Mytrii Chkolnyi, Sasha Degtyarenko, Iryna Degtyarenko. FB event: https://www.facebook.com/events/1641952492834308.

Proiectul Art Machine incurajeaza consumul sanatos de arta prin punerea in contact direct a artistilor cu publicul larg. Art Machine creeaza o oportunitate unica de a achizitiona lucrari originale de arta, in acelasi timp oferind expunere si sustinere financiara artistilor implicati in proces. Credem ca arta trebuie sa fie progresiva, dar in acelasi timp personala si accesibila.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut ~70 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.