UPDATE: Live Harta foto&video: Razboi in Ucraina

Update 16:30: Ursula von der Leyen este la Kiev și discută cu Volodimir Zelenski. La întâlnire participă și Josep Borell, șeful diplomației UE.

……………………………………………………………………………………………………

Update 15:30: NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, postului de radio BBC, preluat de Reuters.

El a refuzat să comenteze despre sistemele de armament provenit din fiecare stat membru, dar a apreciat că rezultatele armelor livrate până acum Ucrainei sunt clare.

„Vedem şi efectul acestor sisteme, arme, pe câmpul de luptă, în fiecare zi. Vedem toate blindatele ruseşti distruse, vedem că Ucraina are capacitatea de a doborî rachete şi avioane ruseşti”, a spus Stoltenberg.

„Aliaţii sunt gata să ofere şi mai mult, precum şi armament mai modern şi mai greu”, a afirmat secretarul general al NATO.

arhiva

……………………………………………………………………………………….

Update 14:30: Toți cei uciși în atacul asupra gării din Kramatorsk au fost civili, a confirmat președintele ucrainean.

„Fără puterea și curajul de a ne apăra pe câmpul de luptă, ei distrug cinic populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată. Forțele ruse au lovit gara din Kramatorsk, (trăgând) într-o gară obișnuită, asupra oamenilor obișnuiți. Nu erau soldați acolo”, a declarat Zelenski într-un comunicat.

Sursa foto: Володимир Зеленський /facebook

…………………………………………………………………………………………….

Update 13:20: Primarul din Kramatorsk a declarat că aproximativ 4.000 de persoane, majoritatea bătrâni, femei și copii, se aflau în gară atunci când a fost lovită de rachete rusești, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a dezmințit, într-un comunicat citat de agenția rusă de presă RIA, că rușii ar fi atacat gara.

………………………………………………………………………………………………..

Update 12:00: Cel puţin 30 de persoane au murit şi alte cel puţin 100 au fost rănite vineri într-un atac rusesc cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, în timp ce civilii încercau să plece spre zone mai sigure din ţară, a anunţat compania ucraineană feroviară, potrivit Reuters.

Conform companiei, două rachete ruseşti au lovit o gară feroviară din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei.

………………………………………………………………………………………………

Update 11:30: Peste 30 de ucraineni au fost uciși și peste 100 au fost răniți într-un atac cu rachete în Donețk, potrivit companiei ucrainene de cale ferată.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 9:55: Ucraina intenționează să înființeze 10 coridoare umanitare pentru a continua evacuarea civililor. Cei care fug din orașul Mariupol vor trebui să folosească vehicule private.

……………………………………………………………………………………………………

Update 9:5: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, relatează DPA.

Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Sursa foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/Facebook

………………………………………………………………………………………….

Update 9:00: Forțele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei spre Belarus și Rusia, a transmis vineri Ministerul britanic al Apărării. Cel puțin o parte a acestor trupe vor fi transferate spre estul Ucrainei pentru a lupta în Donbas, potrivit Londrei.

……………………………………………………………………………………………

Comisia Europeana propune cresterea cu 500 de milioane de euro a ajutorului pentru furnizarea de arme Ucrainei.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel spune ca asta va ridica la 1,5 miliarde de euro ajutorul UE pentru Ucraina pentru material militar.

‘’Poate parea mult, dar un miliard de euro este ceea ce îi platim lui Putin in fiecare zi pentru energia pe care ne-o ofera’’, a declarant seful diplomatiei europene, Josep Borrell.
Banii sunt folositi de Kiev pentru rambursarea livrarilor de armament efectuate de statele membre din stocurile lor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sanatate din Ucraina, cu 73 de persoane ucise si 51 ranite, printre care lucratori din domeniu si pacienti.

Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unitati sanitare si majoritatea celorlalte servicii de transport, in special ambulante.

OMS cere acces umanitar la orasul Mariupol, asediat de fortele ruse. Situatia umanitara de acolo este catastrofala iar orasul in mare parte in ruine.

Vladimir Putin a renuntat sa cucereasca Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas, cred responsabilii armatei americane.

Oficiali ai statului major american sunt de parere ca rezultatul razboiului, care se anunta lung, ramane incert.

Ucraina a primit aproximativ 60 de mii de sisteme antitanc de la Statele Unite si aliatii lor, iar armata ucraineana foloseste mine antipersonal care îi obliga pe soldatii rusi sa lupte în zone unde sunt mai vulnerabili.

De asemenea, Occidentul a oferit ucrainenilor aproximativ 25 de mii de sisteme antiaeriene de diferite tipuri care au împiedicat Rusia sa preia controlul asupra spatiului aerian ucrainean.

foto: UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.