Ape pentru comunități durabile!
Articol de bucurestifm, 14 aprilie 2022, 17:00
Astăzi, 14 aprilie, și mâine, 15 aprilie, are loc conferința Ape pentru Comunități Durabile, care propune o discuție între specialiști și factori de decizie privind importanța apei pentru comunitate. Este analizat modul în care orașul decide cum să își asigure un spațiu atât estetic și funcțional, cât și sustenabil – pentru om și natură.
Conferința organizată la Biblioteca Națională a României de Rețeaua Apele Unite ale României în parteneriat cu OAR Național, OAR București și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă urmărește:
- să propună o viziune privind rolul arhitectului-urbanist în valorificarea râului pentru oraș;
- să includă noțiunea de patrimoniu hidrografic în gândirea și practica de urbanism, inclusiv pe baza examinării unor exemple de bună practică;
- să propună autorităților publice locale un ghid de management integrat la risc de inundații și modalități practice de a include soluțiile bazate pe natură în dezvoltarea de proiecte;
- să răspundă la întrebarea „Ce facem cu Dâmbovița și salba de lacuri ale Bucureștiului?”
Nu în ultimul rând, dezbaterea trece în revistă prioritățile ce derivă din principiile de dezvoltare durabilă și din necesitatea de adaptare la schimbările climatice – elemente decisive în procesele de accesare de fonduri de dezvoltare.
Conferința este un prim moment al forumului „Ape pentru Comunități Durabile”, festival-eveniment european, având că miză conștientizarea valorii râului și raportarea lui la oraș și la comunitate. Forumul este completat cu:
- O expoziție a machetei-instalație „Rethinking Someș” de la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2021, la Galeria Galateca, în perioada 15 aprilie – 1 iunie 2022. Vernisajul are loc vineri, 15 aprilie, la ora 18:30, la Galeria Galateca (Str. CA Rosetti 2-4, București), precum și cu
- Lansarea unui screening de inițiative locale care valorifică superior cursurile de apă din interiorul sau din apropierea localităților, care includ folosirea benefică a apei în viața curentă a orașului și locuitorilor lui, care propun soluții bazate pe natură.
La eveniment participă László Borbély (Consilier de Stat, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă), Daniel George Surdu (Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), reprezentanți ai Președinției României, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Ministerului Culturii, ai Apelor Române, ai Băncii Mondiale, ai unor administrații locale, ai organizațiilor profesionale ale arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, membri ai Rețelei Apele Unite ale României, coordonatori de proiecte realizate în preajma apelor, realizatorii proiectului Rethinking Somes de amenajare a râului Someș (Studio Practica), precum și primarii Sectoarelor 1 și 2 din București.
Prin aducerea la aceeași masă a diverșilor actori interesați, evenimentul încearcă să evidențieze importanța colaborării în găsirea de soluții viabile de integrare a intervențiilor urbanistice într-o viziune armonioasă de rezolvare a conexiunii dintre râu, oraș și oamenii săi.
Lucrările conferinței sunt disponibile în format video pe conturile de Facebook ale organizatorilor, respectiv: https://www.facebook.com/OARNational / https://www.facebook.com/oar.bucuresti / https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin