LIVE: Foto & video: RĂZBOI în Ucraina!

UPDATE – Şapte civili au fost ucişi şi alţi 27 au fost răniţi de tiruri ruse trase asupra unor autobuze care evacuau civili din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat vineri Parchetul general ucrainean, informează AFP.

„Pe 14 aprilie, militari ruşi au tras asupra unor autobuze care evacuau civili în localitatea Borova. Potrivit primelor informaţii, şapte persoane au fost ucise şi alte 27 au fost rănite”, a scris Parchetul pe Telegram.

A fost deschisă o anchetă pentru „încălcarea legilor şi cutumelor de război, asociată cu ucidere cu premeditare”, adaugă Parchetul.

Mai la sud, în regiunea Zaporojie (sud), o persoană a fost ucisă şi alte cinci au fost rănite în bombardamente ruse împotriva oraşului Vasilivka, unde mai multe case, un magazin alimentar şi o instalaţie de la gara feroviară din Tavriisk au fost avariate, potrivit anunţului de pe Telegram al administraţiei militare regionale.


UPDATE – Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că în cursul nopţii a lovit o poziţie militară de la marginea Kievului, cu rachete de croazieră şi a promis mai multe atacuri împotriva capitalei ucrainene.

Ministerul rus a informat că forţele sale au preluat complet controlul Combinatului siderurgic Ilici din oraşul-port Mariupol, aflat sub asediu.

Rusia a anunţat miercuri că 1.026 de soldaţi ai Brigăzii 36 Marină a Ucrainei, inclusiv 162 de ofiţeri, s-au predat în apropierea fabricii de oţel.


UPDATE: Forţele ruse îşi concentrează în prezent atacurile în estul Ucrainei, în încercarea de a captura oraşele Popasna şi Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit unei evaluări a situaţiei, făcută vineri de armata ucraineană, informează dpa.

Însă trupele ruse nu au reuşit să cucerească aceste oraşe, potrivit unui raport al Statului Major al armatei ucrainene.

Kievul se aşteaptă la o ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei în următoarele zile.

Forţele ucrainene au respins atacuri în opt locuri în regiunile Lugansk şi Doneţk, au distrus câteva tancuri ruse şi un sistem de artilerie în timpul zilei trecute, potrivit raportului.

Ucraina are staţionate un număr mare trupe acolo pentru a contracara regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Însă şi Moscova şi-a întărit trupele în zonă în ultimele câteva zile. Unele dintre trupele ruse care înainte de aceasta erau desfăşurate lângă oraşul Cernigău din nordul Ucrainei staţionează acum în jurul Sieverodoneţk, un oraş important lângă Rubijne, se menţionează în buletinul armatei ucrainene.

Dacă informaţia se confirmă, aceasta va fi prima unitate care a fost retrasă din nord-estul Ucrainei şi redesfăşurată în estul acestei ţări, potrivit Institutului pentru Studiului Războiului (ISW) cu sediul în SUA.

„Aceste unităţi vor fi probabil destructurate, iar forţele ruse se vor confrunta cu probleme în a integra unităţi din câteva districte militare distincte într-o forţă de luptă închegată”, subliniază ISW într-un comunicat.


Războiul continuă în Ucraina pentru a 51-a zi la rând. Mai multe zone locuite de civili din Harkov au fost bombardate, potrivit șefului administrației militare a regiunii. Explozii puternice s-au auzit și în Kiev.

Pe de altă parte, în cursul nopții, 30 de militari şi civili ucraineni au fost eliberaţi în urma unui schimb de prizonieri de război cu Rusia. Este al patrulea astfel de schimb de la începutul conflictului.

De asemenea, 2.550 de civili au reuşit să plece joi din zonele unde au loc lupte în Ucraina, după cum a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Totodată, Ministerul rus al Apărării a anunțat că nava sa amiral din Marea Neagră s-a scufundat. După ce ucrainenii au spus că au lovit nava, Rusia a negat această informație. Autoritățile ruse au precizat că nava a fost într-adevăr avariată, dar acest lucru s-ar fi întâmplat în urma unui incendiu produs la bordul crucișătorului, care a trebuit evacuat complet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.