UPDATE: Live foto&video: Razboi in Ucraina

Update 15:30: Mai mult de cinci milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la declanşarea invaziei ruse, potrivit noilor cifre publicate de ONU.

Sursa foto: Sorin Onisor/facebook

……………………………………………………………………………………………

Update 15:00: „Istoria nu va uita crimele de război” din Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită la Borodianka, în apropiere de Kiev

„La Borodianka, la fel ca la Bucha şi în atâtea alte oraşe din Ucraina, istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici”, a subliniat Michel într-o postare pe Twitter.

……………………………………………………………………………………………

Update 14:00: Pentagonul a declarat marți că Ucraina a primit avioane de luptă și componente pentru aeronave după ce a fost invadată de Rusia. La rândul său, Kievul a dezmințit miercuri parțial anunțul Washingtonului.

……………………………………………………………………………………………..

Update 13:30: Rusia a intrat în faza a doua a războiului în Ucraina, după ce prima fază nu a dat rezultatele scontate, armata rusă neputându-se lăuda cu nicio victorie decisivă. Mai mult, forțele ruse s-au retras din regiunea Kievului și din nordul țării, pentru a-și concentra ofensiva în estul și sudul Ucrainei.

……………………………………………………………………………………………..

Update 13:00: Rusia anunță că a provocat la rândul său pagube masive forțelor armate ucrainene.

………………………………………………………………………………………………….

Update 12:30: Înaltul comandament al armatei ucrainene a informat despre o nouă ofensivă rusă spre oraşul Liman, din regiunea Doneţk. De asemenea, asediul oraşului Mariupol continuă, relatează EFE.

………………………………………………………………………………………………..

Update 11:30: Parlamentul Japoniei a aprobat miercuri revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei, o măsură luată în consonanţă cu alte ţări pentru a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei, transmite agenţia Kyodo.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 10:50: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit miercuri dimineaţă la Kiev, într-o vizită neanunţată, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă de amploare a Rusiei în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

„La Kiev astăzi, în inima Europei libere şi democratice”, a transmis Charles Michel pe Twitter, într-un mesaj însoţit de o fotografie înfăţişându-l pe peronul gării din capitala ucraineană.

……………………………………………………………………………………

Update 10:20: Statele occidentale se pregătesc să organizeze miercuri un boicot coordonat la adresa Rusiei, cu prilejul întâlnirii de la Washington a miniştrilor de finanţe ai ţărilor G20.

……………………………………………………………………………………………………

Update 10:00: Vicepremierul Ucrainei a anunțat, astăzi, că a fost convenit un coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din orașul-port Mariupol asediat de ruși, transmite The Guardian.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 9:20: Ministerul rus al apărării a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care se află la complexul metalurgic Azovstal din Mariupol, relatează BBC.

„Având în vedere principiile strict umanitare, forțele armate ale Rusiei propun, din nou, ca luptătorii batalioanelor naționaliste și mercenarii străini să înceteze operațiunile militare începând cu ora 14:00 (ora Moscovei), 20 aprilie, și să depună armele”, a transmis ministerul rus al apărării.

……………………………………………………………………………………………..

Aliatii Ucrainei s-au angajat sa trimita mai multe arme pentru a o ajuta sa se apere împotriva ofensivei rusesti.

Statele Unite si alte tari au promis ca vor trimite artilerie, sisteme de aparare antitanc si antiaeriana.

Liderii lor s-au reunit in cadrul unor consultari video de 90 de minute la care Romania a fost reprezentata de presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a vorbit despre necesitatea crearii rapide a Grupului de lupta al NATO pe teritoriul tarii noastre si a facut apel la actiuni hotarate si coordonate pentru eliminarea dependentei energetice fata de Rusia.

Ucraina a primit avioane de lupta si piese de schimb pentru a-si consolida fortele aeriene, sustine purtatorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Acesta nu a precizat insa numarul lor sau tarile care au furnizat aparatele.

Kievul reclama de la partenerii sãi occidentali avioane Mig-29 pe care soldatii sãi stiu deja sa le piloteze si de care dispun unele tari din Europa de Est.

Un posibil transfer al unor astfel de avioane rusesti din Polonia fusese discutat la inceputul lui martie inainte ca Statele Unite sa se opuna din cauza temerilor ca Rusia ar putea vedea astfel o prea mare implicare directa a NATO in conflict.

Rusia va fi marcata drept o sursa a raului pentru vizarea civililor, a declarat presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski intr-un mesaj video.

“Pentru totdeauna, armata rusa va ramane in istorie drept cea mai barbara si inumana din lume”, a spus Zelenski.

El a adaugat ca intensitatea focurilor rusesti asupra regiunilor Harkov si Donbas a crescut semnificativ.

In Mariupol, situatia ramane brutala si neschimbata, a precizat Zelenski care sustine ca fortele ruse blocheaza coridoarele si evacuarile din oras.

foto: UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.