VIDEO: Ești ceea ce mănânci!
Articol de Ioana Brusten, 20 aprilie 2022, 18:35
Post, masa de Paști, pofticioși, bun simț – despre toate am vorbit În Comunitate, cu doamna dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.
În ceea ce privește mâncatul sănătos, în general, cunoaștem teoria dar în practică facem de cele mai multe ori ceea ce ne dictează instinctul, nu rațiunea. Este greșit? Surprinzător, doamna doctor spune că nu neapărat! Pentru că nu putem să ne refuzăm tot ceea ce ne place, sau să trăim numai printre restricții. Totuși, trebuie să avem puțină grijă când e vorba de alimentația noastră; cantitățile sunt esențiale! Jumătate sau chiar trei sferturi din farfurie ar trebui să fie salată, verdețuri sau legume. Proteinele – carnea, ouăle și așa mai departe doar 25%.
Nu mâncați tot ce aveți, tot ce ați gătit, chiar într-o zi de sărbătoare, la o singură masă; cantitatea este elementul care influențează silueta. Când e puțin, poate fi orice, inclusiv cartofi prăjiți, merdenele sau șnițele. De fapt, meniul de Paște, dacă nu mâncăm pâine, cartofi și maioneză poate fi asemănat cu un fel de meniu de dietă: sunt proteine și verdețuri! Asta dacă partea consistentă nu este majoritară.
Pasca și cozonacul fac parte din ceea ce se cheamă confort food și dacă sunt într-o singură doză pe zi, chiar dacă este după amiază sau seara, pot fi mâncate; sigur, fără să exagerăm!
Să ținem minte că nu ne îngrășăm într-o zi și nu slăbim într-o zi!
Dacă am avut o perioadă cum sunt sărbătorile, mai plină de tentații – după aceea câteva zile, și chiar înainte cu câteva zile, să mâncăm salată, ciorbă, iaurt ca să echilibrăm aportul caloriilor. Mai adăugăm și mișcarea, plimbarea, ieșirea din casă și altfel ne rupem de mesele înlănțuite.
Pentru mai multe sfaturi și exemple de viață sănătoasă, ascultați întreaga emisiune cu doamna dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.