Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici

Creştini ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi înVinerea Mare, în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce şi de aşezarea lui în mormânt.

Vinerea mare este ziua în care Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, făcut om, a trăit cea mai tragică dintre experienţele umane: moartea. A fost răstignit între doi tâlhari, acuzat de blasfemie şi împotrivire faţă de autoritatea romană. Conform textelor evanghelice, în momentul când Iisus şi-a dat duhul pe cruce, Pământul s-a cutremurat şi cerul s-a întunecat.

După ce a fost coborât de pe cruce, Iisus a fost aşezat în mormântul oferit de Iosif din Arimateea, un înstărit al vremii. Îngroparea lui Iisus este simbolizată astăzi de aşezarea Sfântului Epitaf în mijlocul bisericilor şi apoi de purtarea lui în jurul sfintelor lăcaşuri.

Această procesiune are loc la Denia din această seară. Atunci se va cânta Prohodul Domnului, cântarea de înmormântare a lui Iisus.

Un fragment din denia Prohodului de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti va fi transmis în direct la Radio România Actualităţi, după ştirile de la ora 18:00.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.