25 aprilie este Ziua Justiției Militare!
Articol de bucurestifm, 25 aprilie 2022, 10:14
Ziua Justiţiei Militare este marcată anual la 25 aprilie.
Este data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice pentru armată.
Justiţia Militară a fost înfiinţată pentru soluţionarea solicitărilor din sfera contenciosului administrativ, pentru apărarea intereselor legale ale armatei, dar şi pentru elaborarea cadrului legislativ necesar sistemului militar şi a regulamentelor în domeniu.
În 1929, ca urmare a reorganizării ministerelor, Serviciul Contencios al Ministerului Armatei a trecut în rândul organelor tehnice şi administrative ale acestuia, iar în 1939, prin Legea pentru organizarea şi funcţionarea M.Ap.N., s-a transformat în Direcţia Contenciosului, aflată în subordinea directă a Secretariatului General al M.Ap.N.
În februarie 1949, s-a desfiinţat Secretariatul General al M.Ap.N. şi, odată cu el, şi Direcţia Contencios, cu excepţia a trei birouri privind Avizele, procesele şi Popririle, care au trecut la Direcţia Justiţiei Militare, sub denumirea de ‘Secţia Contencios’.
Direcţia Justiţiei Militare urma să aibă în compunere Secţia Justiţiei şi Secţia Contencios, aceasta din urmă având competenţe reduse faţă de atribuţiile pe care le îndeplinise înainte de februarie 1949. În aprilie 1949, Secţia Contencios a devenit, prin ordin al Marelui Stat Major, Secţia Juridică, păstrând aceeaşi subordonare.
Prin Ordinul de Front nr. 42 din 15 septembrie 1951, s-a înfiinţat Oficiul Juridic al Ministerului Forţelor Armate, prin contopirea Secţiei Legislative de pe lângă Direcţia Secretariat cu Secţia Juridică din Direcţia Justiţie Militară.
Începând cu 1 martie 1954, Oficiul Juridic a fost luat în evidenţa Direcţiei Secretariat a M.Ap.N., păstrându-se aceeaşi subordonare faţă de Ministerul Apărării Naţionale.
În prezent, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, funcţionează Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică, având în structura sa Serviciul relaţia cu Parlamentul, legislaţie şi avize; Serviciul drept internaţional şi relaţii juridice şi Serviciul procese.
Curtea Militară de Apel soluţionează, în calitate de primă instanţă, infracţiuni contra securităţii naţionale, infracţiunile săvârşite de judecătorii tribunalelor militare şi de procurorii militari de la parchetele militare care funcţionează pe lângă aceste instanţe, infracţiunile săvârşite de generali, mareşali şi amirali, cererile se strămutare, în cazurile prevăzute de lege.
În calitate de instanţă de apel, Curtea Militară de Apel soluţionează apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de tribunalele militare. De asemenea, soluţionează conflictele de competenţă ivite între tribunalele militare din circumscripţia sa, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de acestea în cazurile prevăzute de lege.