A început Săptămâna Luminată!

Sursa foto: redesteptarea.ro

Săptămâna Luminată este cea care urmează după sărbătoarea Învierii Domnului.

Această săptămână marchează începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Sfintele Paști, de Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh), care anul acesta pică pe 12 iunie.

Prima zi din Săptămâna Luminată este Lunea Albă și în credința creștină, este a doua zi de Paște. Este ziua în care credincioșii sărbătoresc în continuare Miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Se spune că este ziua în care se deschid porțile Raiului, motiv pentru care credincioșii ar trebui să fie mai iertători și să se împace cu cei cu care sunt certați, asta dacă nu au făcut-o deja în ziua de Paște.

În a doua zi de Paște, în Lunea Albă, credincioșii nu au voie să muncească, să spele rufe, să calce sau să coasă.

Tradiția spune că, în a doua zi de Paște, credincioșii nu ar trebui să se certe cu cei din jur. Se crede că toți cei care se ceartă sau varsă lacrimi în a doua zi de Paște vor avea motive de supărare în restul anului.

În Lunea Albă, finii trebuie să meargă la nași cu bucate alese, iar copiii trebuie să își viziteze părinții. Este o zi specială, care se petrece în compania familiei.

În marțea din Săptămâna Luminată nu ar trebui să se lucreze. În plus, nu se spală, nu se calcă și nu se face curat în casă. De obicei, femeile din anumite zone rurale dau de pomană în această zi vin roșu și pască rămasă de la Paște.

Vinerea din Săptămâna Luminată (Vinerea Scumpă), este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Este important de menționat că, în Săptămâna Luminată, nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Aceste slujbe vor fi reluate după Duminica Tomii, 1 mai 2022.

De asemenea, slujbele de înmormântare sunt înlocuite de slujba Învierii în această săptămână.

Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt zile cu “harți”. Potrivit Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada dintre Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii) este “dezlegare la pește”.

În Săptămâna Luminată, potrivit credinței, lumina și ușile raiului sunt deschise, în timp ce ușile iadului sunt închise. Cei care se nasc în această săptămână se spune că vor fi norocoși.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.