UPDATE: Război în Ucraina – Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu, în vizită la Kiev

Foto: Guvernul României/Facebook

UPDATE: Armata rusă şi-a continuat miercuri atacurile aeriene asupra combinatului siderurgic Azovstal, din oraşul-port Mariupol, unde – potrivit autorităţilor locale – s-au refugiat peste 1.000 de civili şi unde continuă să opună rezistenţă circa 500 de combatanţi ai regimentului Azov, subordonat Ministerului ucrainean de Interne, potrivit EFE şi Reuters.

Atacurile vizează de asemenea zonele urbane din împrejurimile combinatului, unde au provocat mai multe incendii, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului oraşului, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

„Loviturile aeriene asupra Azovstal nu contenesc. Niciun fel de linişte, tentativele de atac (asupra instalaţiilor) se repetă una după alta, în pofida tuturor declaraţiilor şi anunţurilor Rusiei de a stabili o încetare a focului în zonă”, a declarat consilierul edilului din Mariupol, referindu-se în special la o declaraţie a preşedintelui rus Vladimir Putin care a spus că nu mai este nevoie să fie luat luat cu asalt combinatul Azovstal după ce forţele ruse au anunţat cucerirea oraşului.


UPDATE: Ministerul Apărării rus a declarat miercuri că rachete Kalibr ale forţelor sale au lovit un depozit de armament din regiunea ucraineană Zaporojie unde se aflau arme furnizate de SUA şi de ţări europene, transmit Reuters şi AFP.

Ministerul a precizat că forţele ruse au distrus în cursul nopţii 59 de ţinte militare ucrainene, printre care 50 unde se găseau trupe şi patru depozite de muniţii.

”Hangare cu o mare cantitate de arme şi muniţii străine, livrate forţelor ucrainene de SUA şi de ţări europene, au fost distruse cu rachete de înaltă precizie Kalibr, lansate de pe mare asupra uzinei de aluminiu din Zaporojie”, în sud-estul Ucrainei, a adăugat Ministerul Apărării de la Moscova.

Acest anunţ intervine la o zi după ce reprezentanţi din 40 de ţări s-au reunit marţi la baza americană Ramstein, din vestul Germaniei, la invitaţia SUA, pentru a examina modalităţile de a consolida apărarea Ucrainei.

După ce iniţial au fost reticente faţă de furnizarea de arme ofensive Kievului, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Republica Cehă au salutat acest pas.

În paralel, Ucraina a recunoscut miercuri un avans al forţelor ruse în estul ţării, mai multe localităţi din regiunile Harkov şi Donbas fiind cucerite de armata rusă.


UPDATE: Un depozit de arme situat într-un sat din Rusia în apropierea frontierei cu Ucraina era cuprins de flăcări miercuri dimineaţa, a anunţat guvernatorul local, potrivit AFP.

”Conform unor informaţii preliminare, un depozit de muniţii era în flăcări în apropiere de satul Staraia Nelidovka”, la 20 de kilometri de frontiera ucraineană, a indicat pe Telegram guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov.

Potrivit acestuia, incendiul este ţinut sub control şi nu există nicio victimă printre civili şi nici pagube la nivelul clădirilor rezidenţiale.

Cauza incendiului nu a fost deocamdată identificată clar.

La rândul lor, guvernatorii regiunilor vecine Kursk şi Voronej, aflate de asemenea aproape de graniţa cu Ucraina, au declarat că apărarea antiaeriană a intrat în acţiune în cursul nopţii.

”Nu există nicio victimă sau distrugeri”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit.

Guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev, a afirmat că apărarea antiaeriană a ”distrus cu succes” o dronă de recunoaştere, de mici dimensiuni, a cărei provenienţă nu a precizat-o.

Rusia a acuzat de mai multe ori forţele ucrainene că au efectuat lovituri pe teritoriul rus.

Luni, un incendiu a avariat un depozit de carburant situat în regiunea Briansk, vecină cu Ucraina.


Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au făcut marți o vizită oficială în Ucraina.

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul Ucrainei.

Oficialii români au vizitat localitățile Borodianka şi Irpin, din proximitatea capitalei Kiev.

Premierul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităţilor umane şi distrugerilor materiale.

El a exprimat sprijinul României pentru derularea unei investigaţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de comiterea de crime internaţionale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.