UPDATE: Război în Ucraina – Atac la Kiev în timpul vizitei secretarului general ONU

UPDATE: Forţele armate ruse şi-au oprit temporar ofensiva în estul Ucrainei în timpul nopţii de joi spre vineri, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene, transmite dpa.

„În direcţia Izium, (duşmanul) nu a efectuat nicio operaţiune ofensivă”, a transmis Statul Major în ultimul buletin de război, remarcând că forţele ruse şi-au limitat activităţile la operaţiuni de recunoaştere şi foc de artilerie.

Zona din jurul Iziumului, din regiunea Harkov, a fost principala ţintă a activităţilor trupelor ruse în ultimele zile. Avansând către sud, se pare că scopul ar fi să încercuiască forţele ucrainene în regiunea Donbas, remarcă dpa.

Şi în alte zone de-a lungul liniei de front a fost relativ linişte, potrivit Statului Major ucrainean. Au fost raportate atacuri ale artileriei în apropiere de Doneţk, dar nu au mai existat şi alte încercări de a lua cu asalt oraşul.

Serviciul de informaţii britanic a informat la rândul său că progresele făcute de trupele ruse în regiunea Donbas au fost împiedicate de rezistenţa fermă a ucrainenilor.

„Câştigurile teritoriale ale ruşilor au fost limitate şi s-au realizat cu costuri semnificative pentru forţele ruse” a scris Ministerul Apărării de la Londra pe contul de Twitter.


UPDATE: Autorităţile ucrainene speră să poată evacua vineri civilii blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal împreună cu ultimii combatanţi care apără oraşul Mariupol (sud), asediat de forţele ruse, informează Reuters.

„O operaţiune este planificată pentru astăzi (vineri) pentru a scoate civilii din combinatul Azovstal”, a informat biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fără a da alte detalii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus după întrevederea pe care a avut-o joi, la Kiev, cu Zelenski că sunt în curs discuţii intense pentru a permite evacuarea persoanelor blocate în combinatul Azovstal, care a fost bombardat constant de forţele ruse ce ocupă Mariupol.

Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat „în principiu” ca Naţiunile Unite şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii să se implice în evacuarea oţelăriei.

Consiliul municipal din Mariupol a anunţat că circa 100.000 de locuitori ai oraşului sunt în „pericol de moarte” din cauza bombardamentelor ruse şi a condiţiilor sanitare precare şi a descris drept „catastrofală” penuria de apă potabilă şi mâncare.


Rachete rusesti au lovit aseară Kievul, pentru prima oară de la jumătatea lunii aprilie.
Atacul a avut loc in timpul vizitei secretarului general ONU, Antonio Guterres.
“Inamicul a tras asupra Kievului. Doua atacuri asupra cartierului Cevcenkovski, asupra etajelor inferioare ale unei cladiri rezidentiale”, a declarat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko.

Potrivit presedintelui Volodimir Zelenski 5 rachete au cazut asupra Kievului.
“Asta spune multe despre adevarata atitudine a Rusiei fata de institutiile internationale”, a comentat Zelenski.

Antonio Guterres a fost socat dar este in siguranta, a declarat un purtator de cuvant al ONU.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba a calificat atacul drept un act de barbarie odios iar seful administratiei prezidentiale, Andrii Iermak a cerut ca Rusia sa fie privata de dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU.

foto:UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.