Solidaritate feminină prin muzică – Oy u luzi chervona kalyna/ Călinul roșu din luncă

Femeile românce cântă împreună pe 30 aprilie, pentru a-și manifesta solidaritatea cu vecinele din Ucraina. Este o inițiativă a Laviniei Petrariu, de a valorifica impactul videoclipului realizat în Lituania, pentru cântecul de rezistență ucrainean Oy u luzi chervona kalyna/ Călinul roșu din luncă. Inspirate de această variantă, româncele au dorit să se alăture mișcării de solidaritate feminină prin muzică, printr-o versiune a lor, sub hashtag-urile #StandUpForUkraine și #WomenSingInSolidarity.

„Oi u luzi cervona calina” [transcriere fonetică], „The Red Viburnum in The Meadow” sau, în română, „Călinul roșu din luncă”, este un cântec de rezistență ucrainean, scris în Primul Război Mondial.

Mai jos regăsiți transcrierea fonetică:
„Oi u luzi cervona calâna po-hâ-li-lasia
Ciohosi nașa slavna Ucraina za-ju-ri-lasia
Ha mî tuiu cervonu calânu pidimemo,
Ha mî nașu slavnu Ucrainu, hei-hei, rozveselimo!”

De la izbucnirea agresiunii în țara vecină, a devenit un prilej pentru oameni din întreaga lume de a-și manifesta solidaritatea pentru poporul ucrainean, înregistrându-l în diverse variante.

Totul a pornit de la Andrei Hlivniuc/Andriy Khlyvnyuk, solistul trupei Boombox, care s-a întors din turneu pentru a se înrola în armata ucraineană. El a publicat în martie pe Instagram o versiune proprie a cântecului, filmată în piața Sofiyskaya din Kiev.

Cea mai faimoasă prelucrare a fost realizată de Pink Floyd, sub numele Hey Hey Rise Up, pe 7 aprilie, în cadrul unei campanii de strângere de fonduri.

O altă interpretare emoționantă a fost varianta înregistrată în Lituania, în piața Catedralei din Vilnius, având-o ca solistă pe Elizaveta Izmalkova, înconjurată de 300 de lituanience.

La inițiativa Laviniei Petrariu si pornind de la versiunea de mai sus, un grup de românce si-a propus să realize o adaptare românească, cu la fel de mult accent pe feminin și înscrisă în aceeași linie regizorală, cu potențial de viralizare sub același hashtag, ca parte dintr-o mișcare.

Sâmbătă la ora 14:00 în Parcul Herăstrău, intrarea dinspre metrou Aviatorilor, lângă statuia lui Charles de Gaulle, se filmează adaptare pentru România a acestui videoclip.
Femeile românce sunt așteptate să-și manifeste solidaritatea pentru vecinele lor (unele deja devenite prietene) prin muzică.

La eveniment se vor purta accesorii galben-albastre sau elemente inspirate din cultura ucraineană.

„Dorim să ne manifestăm susținerea pentru femeile din Ucraina, victime ale atrocităților sau fugite din calea acestora, departe de țara lor. La publicarea videoclipului, vom atașa conturile Uniți pentru Ucraina (cel mai eficient grup de voluntari, activ încă de la debutul războiului), făcându-l parte dintr-o campanie de strângere de fonduri. Sperăm ca femei din alte țări solidare să se alăture demersului, creând propria lor versiune de susținere sub hashtagurile #StandUpForUkraine și #WomenSingInSolidarity”, precizează organizatorii.

Echipa organizatorică

  • Lavinia Petrariu: inițiator și production manager, community manager, scenariu, comunicare, grafică
  • Crista Bilciu: regizor, scenariu, storyboard, voce, montaj video
  • Radu Gorgos: director de imagine, cameraman, tehnică de filmare
  • Mihai Axinte: studio de înregistrări
  • Marius Sireteanu: dririjor și sunetist
  • Andi Cârlan, Mihaela Bălan + mulți alți voluntari dispuși să ajute: suport organizatoric

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.