Din acest weekend, Calea Victoriei redevine pietonală
Articol de Mircea Apostolescu, 30 aprilie 2022, 11:59 / actualizat: 30 aprilie 2022, 14:26
Stelian Bujduveanu, viceprimarul general al Capitalei, vine cu o veste bună pentru bucureșteni. Din acest weekend, Calea Victoriei redevine pietonală.
Programul „Străzi deschise” înseamnă promenadă pe Calea Victoriei și în zona centrală a Bucureștiului la final de săptămână, până pe 16 octombrie, inclusiv.
Proiectul va acoperi zona Bulevardului Kiseleff, pentru activități sportive, și Calea Victoriei, cu străzile adiacente, pentru evenimente culturale, ce includ spectacole de teatru, expoziții, recitaluri de muzică și poezie, ateliere pentru copii, lectură de text.
Traseele evenimentelor proiectului
Evenimentele sunt grupate pe traseele pietonale ale proiectului astfel:
- Zona 1– Palatul CEC – Muzeul de Istorie al României // Teatru;
- Zona 2– Teatrul Odeon – Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” // Teatru, Muzică;
- Zona 3– Magazinul Muzica // Literatură, Proiecte participative;
- Zona 4– Biserica Kretzulescu // Muzică, Dans;
- Zona 5– Muzeul Național de Artă al României // Arte vizuale;
- Zona 6– Piața „George Enescu” // Activități pentru copii;
- Zona 7– Hotel Radisson // Teatru;
- Zona 8– Hotel Golden Tulip // Arte vizuale;
- Zona 9– Şoseaua Kiseleff // Sport & agrement, Arte vizuale.
Zone pietonale (30 aprilie – 1 mai)
Zonele care devin pietonale în weekendul 30 aprilie – 1 mai 2022 la „Străzi deschise”, în intervalul orar 9.00 – 22.00, sunt:
- Şoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi strada Monetăriei;
- Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
- Bulevardul Unirii, între Splaiul Independenţei şi Bulevardul Dimitrie Cantemir, respectiv între Bulevardul Dimitrie Cantemir şi Bulevardul Mircea Vodă (sensul spre Piaţa Alba Iulia).
Evenimentul are loc fără afectarea traficului rutier în intersecţiile adiacente.
„Anul trecut, Calea Victoriei a devenit pietonală în weekend și zona a redevenit emblematică pentru Capitală. Anul acesta, inițiativa se extinde și în alte cartiere din București. Iar acest lucru înseamnă estetică urbană, dezvoltare economică, sănătate publică. Într-un cuvânt, crește calitatea vieții în București. Prin astfel de inițiative redăm orașului șansa de a redeveni “Micul Paris”, iar tinerei generații de bucureșteni șansa de trăi aici, nu la Paris”, ar fi declarat inițiatorul proiectului, Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei și secretarul general al PNL București.
Primăriile de sector au propus deja străzile care, timp de patru weekend-uri, vor fi transformate în locuri de promenadă, cu multă muzică, sport și voie bună.
– Sectorul 1 a propus ca Bd. Bucureștii Noi să devină zonă pietonală și se iau în calcul Barbu Delavrancea și Promenada Verde;
– În Sectorul 2 este vorba despre giratoriul de pe Strada Maior Coravu, aflat la intrarea în Arena Națională, și str. Mătăsari , în perimtrul dintre Pache Protoponescu și Matei Voievod;
– Sectorul 3 își propune să transforme strada Câmpia Libertății ìn zonă de promenadă;
– Sectorul 4 a venit cu varianta Șos. Berceni și str. Candiano Popescu;
– Sectorul 5 intră în proiect cu Zona Parcului Sebastian;
– Sectorul 6 a stabilit ca Bd. Drumul Taberei, între fostul cinematograf Favorit și Parcul Drumul Taberei, să fie pietonală, în iunie și iunie, cu posibilitatea de extindere a programului în această zonă.