LIVE Foto & video: RĂZBOI în Ucraina! Peste 100 de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal!

Update 16:05: Incendiu la o fabrică de armament din Rusia. Fabrica producea armament pentru sisteme de rachetă.

………………………………………………………………………………………….

Update 15:15: Autoritățile ucrainene din regiunea de est a Ucrainei, Lugansk, au transmis că forțele ruse au distrus clădirea liceului Lisichansk din secolul al XIX-lea, care a fost construită de arhitecți belgieni.

………………………………………………………………………………………….

Update 14:30: Mai mult de 100 de femei și copii din interiorul oțelăriei Azovstal au fost salvați ieri, dar există „încă o mulțime” de civili rămași în teritoriu, a declarat un parlamentar ucrainean.

…………………………………………………………………………………………

Update 14:00: Echipamentele agricole din orașul ucrainean Melitopol, care au fost furate de trupele rusești și trimise în Cecenia, au fost dezactivate de la distanță, a declarat o sursă pentru CNN.

……………………………………………………………………………………………..

Update 13:30: O rachetă a armatei ruse a lovit luni un pod important din punct de vedere strategic peste estuarul Nistrului din regiunea Odesa aflată în sud-vestul Ucrainei, au declarat autoritățile locale citate de The Guardian.

………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Peste 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului și până acum, a anunțat luni Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

………………………………………………………………………………………………

Update 12:30: Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi de la Marea Neagră şi Marea Azov care au fost capturate de forţele ruseşti, a anunţat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

………………………………………………………………………………………………..

Update 12:00: Forţele ruse îşi continuă ofensiva în sudul Ucrainei, încercând să avanseze în direcţia Bugul de sud, al doilea cel mai important râu, după Nipru, din ţară, care se varsă în Marea Neagră, cu scopul de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson şi de a o ocupa în totalitate, se arată în buletinul Statului Major al armatei ucrainene, care trece în revistă ultimele evoluţii de pe front, potrivit EFE.

…………………………………………………………………………………………….

Update 11:30: O dronă ucraineană Bayraktar a distrus două nave rusești în Marea Neagră în această dimineață, a declarat șeful militar al Ucrainei.

„Două bărci rusești din clasa Raptor au fost distruse în zori, astăzi, în apropiere de Insula Zmiinyi (Insula Șerpilor)”, a scris șeful personalului general, Valeriy Zaluzhniy, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Moscova nu a răspuns încă la această afirmație.

……………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale din cauza blocadei Rusiei asupra porturilor sale de la Marea Neagră, a declarat președintele Zelenski.

Sursa foto: Володимир Зеленський /facebook

…………………………………………………………………………………………..

Update 10:30: Cifrele arată că 219 de copii au fost uciși și 405 au fost răniți de la începutul invaziei, potrivit procurorului general al Ucrainei. Cel mai mare număr de decese au fost înregistrate în regiunea Donetsk, care a înregistrat 139 de decese, urmată la scurt timp de Kiev și Kharkiv.

Cifrele vin în timp ce trupele rusești își reconcentrează eforturile în Ucraina, din regiunea Kiev la est și sud.

…………………………………………………………………………………………..

Update 10:00: Guvernatorul regional din Kharkiv a cerut civililor să „fie vigilenți”, avertizând că bombardamentele din regiune au rămas „foarte ridicate”.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Oleh Synyehubov a avertizat locuitorii din Kharkiv să „rămână în adăposturi”, deoarece regiunea a continuat să sufere din cauza bombardamentelor.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că pericolul bombardamentelor în regiunea Kharkiv este foarte ridicat. Rămâneți în adăposturi, dacă este posibil.”

…………………………………………………………………………………………….

Update 9:30: Putin ar putea folosi arme nucleare pe fondul succesului militar al Ucrainei, spune senatorul american Bob Menendez.

…………………………………………………………………………………………………

Update 9:14: Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, va întreprinde o vizită în România şi Slovacia în perioada 5-9 mai pentru a se întâlni cu membri ai personalului militar şi diplomatic american, cu refugiaţi ucraineni, lucrători umanitari şi profesori, a informat luni biroul Primei Doamne, transmite Reuters.

Sursa foto: First Lady Dr. Jill Biden/facebook

……………………………………………………………………………………………

Rușii au reluat, seara trecută, bombardamentele asupra combinatului Azovstal din Mariupol, după ce de acolo au fost evacuați 100 de civili ucraineni. Forțele ruse au început focul de îndată ce evacuarea civililor a fost finalizată, potrivit comandantului brigăzii a 12-a a Gărzii Naționale, Denis Scelega. Acesta susține că au fost folosite „arme diverse” pentru a trage în oțelărie.

Sute de civili ucraineni sunt însă în continuare blocați în subsolurile uzinei.

Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat: „Astăzi, am reuşit în sfârşit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal, după multe săptămâni de negocieri, după multe încercări. Nu a existat o singură zi în care să nu fi încercat evacuarea care să ne salveze oamenii. Astăzi, pentru prima dată de când a început războiul, acest coridor vital a început să funcţioneze”.

Între timp, continuă bombardamente și în Doneţk. Guvernatorul ucrainean a afirmat că patru civili sunt printre cei ucişi în bombardamentele de lângă Izium. Și guvernatorul regiunii Harkov a anunţat că trei civili au murit şi opt au fost răniţi duminică în atacuri ce au vizat cartiere rezidenţiale.

Acum, ruşii își concentrează forțele în special pe frontul de est, în Donbas.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.