12 ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică intra in trafic

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc astazi recepția a 12 ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică.
Autospeciala de tip neonatologie este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă.

Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanțelor constau în incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult.

Zece dintre autospeciale sunt achiziționate prin intermediul proiectului „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale” (finanțat prin
Programul Operațional Regional), iar alte două prin proiectul VIZIUNE 2020
(finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare).

Cele 12 ambulanțe vor fi repartizate astfel încât să acopere întreg teritoriul
național: B-IF (2), BH (1), BV (1), CJ (1), CT (1), DJ (1), IS (1), MS (1), PH (1), SB (1)
și TM (1).


Valoarea unei astfel de ambulanțe este de 888.757,85 lei (TVA inclus), valoarea
totală achiziției fiind de 10.665.094,2 lei (TVA inclus).

„Sunt convins că echipajele de salvatori de pe aceste autospeciale sunt pregătite să ofere asistenţa necesară unei astfel de intervenţii cu specific aparte. Veţi avea în mine un susţinător al acestor demersuri şi cred ca sunteţi conştienţi că veţi avea în mâinile voastre destine fragile, iar responsabilitatea dumneavoastră va fi una imensă”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El a adăugat că profilul stării de sănătate a populaţiei din România este unul precar raportat la celelalte ţări ale Uniunii Europene, iar un indicator cu adevărat îngrijorător îl reprezintă mortalitatea infantilă.

„La acest capitol, România se plasa, din păcate, la nivelul anului 2020, pe locul 2 la nivel european. Putem schimba această situaţie dramatică prin intervenţii şi accesarea cât mai multor programe destinate achiziţiilor de echipamente medicale moderne de intervenţie. Ambulanţele pe care le vedeţi astăzi, aici, sunt destinate intervenţiilor de urgenţă în cazuri critice, pentru o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de nou-născuţi”, a spus Bode.

În ultimii 3 ani, potrivit acestuia, structurile de intervenţie au primit 821 de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă şi 465 pentru SMURD, în valoare totală de peste 500.000.000 de lei, toate acestea fiind achiziţionate din fonduri europene nerambursabile.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a spus că cele 12 autospeciale vor înlocui ambulanţele vechi, dar vor fi create şi noi echipaje – la Braşov, Prahova şi Sibiu, iar medicii care vor urma să lucreze pe aceste ambulanţe vor parcurge cursuri specifice de pregătire pentru transportul neo-natal.

„Anul trecut au fost 1.737 de misiuni de transport al unor nou-născuţi aflaţi în stare critică şi asta include foarte mulţi nou-născuţi prematur, transportaţi în stare critică către centrele specializate ale unor spitale. În acest an suntem deja la 579 de misiuni de transport neo-natal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul şi 10 cu avionul”, a declarat Arafat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.