Primul festival de violoncele din România – CellEAST – se încheie la Sala Radio!
Articol de bucurestifm, 4 mai 2022, 12:50
Între 3 și 11 mai 2022, Bucureștiul este gazda primului festival de violoncele organizat vreodată în România: CellEAST Festival – eveniment în care sunt invitați mai mulți violonceliști de renume internațional, cu o bogată experiență solistică și pedagogică, precum Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Mircea Marian, Ștefan Cazacu, Marin Cazacu, Dragan Djordjević și Atanas Krastev.
Pe durata festivalului, aceștia vor susține concerte alături de Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Română de Tineret și Orchestra de Cameră Radio, oferind publicului o mare diversitate din repertoriul violoncelistic universal.
Evenimentul de închidere a primei ediții a Festivalului CellEAST va avea loc miercuri, 11 mai 2022, de la ora 19:00, la Sala Radio. Prezentat de Orchestra De Cameră Radio, concertul se va desfășura sub bagheta dirijorului belgian Martijn Dendievel, în prezent dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Flandra.
Pe scena Sălii Radio vor evolua doi violonceliști invitați din străinătate – Dragan Djordjevic (Serbia) și Atanas Krastev (Bulgaria), alături de apreciatul violoncelist român Marin Cazacu. Programul serii va cuprinde: Fauré – suita Masques et Bergamasques, Saint Saëns – Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră, Ceaikovski – Variațiuni pe o temă Rococo și aria lui Lensky din opera Evgheni Oneghin (în transcripție pentru violoncel și orchestră).
În decembrie 2018, Martijn Dendievel a câștigat premiul I la concursul de dirijat al Orchestrei Simfonice M.D.R – Orchestra Simfonică Radio din Leipzig (Germania). Acesta a fost urmat de premiul I și premiul publicului la Concursul de dirijat Louis Spohr din Kassel (Germania), în septembrie 2019. Recent, a câștigat o distincție oferită de Tonhalle-Orchester din Zürich, a fost finalist la Concursul Donatella Flick din Londra și va concura la Concursul Internațional de dirijat de la Rotterdam, în mai 2022.
În decembrie 2019, a dirijat prima oară în celebra sală Concertgebouw Amsterdam, la pupitrul Orchestrei Simfonice din Flandra. În stagiunea 2021/2022 își va face debutul cu Orchestra Simfonică din Nürnberg și Orchestra Filarmonică Regală de Liège.
Dragan Djordjević este profesor de violoncel la Universitatea de Arte – Facultatea de Muzică din Belgrad. A studiat la Londra cu Ștefan Popov și în Germania cu profesorul Young Chang Cho. De asemenea, a lucrat și a colaborat cu renumiți violonceliști și muzicieni, precum Mischa Maisky, Boris Pergamenschikow, David Grigorian, Tobias Thobias Kuhne.
Laureat al concursurilor internaționale Antonio Janigro, Markneukirchen și al Concursului Jeunesses Musicales din Belgrad, a susținut concerte la festivalurile de muzică BBC PROMS, City of London Festival, Ohrid Summer, Festival Cellissimo, Sion Valais, Cello Fest.
De asemenea, a concertat în calitate de solist cu orchestrele Bergische Symphoniker, Belgrad Philharmonic, Kammerphilharmonie Amadé și RTV Slovenia. În 2011, a fost onorat de invitația dirijorului Valer Gergiev pentru a cânta, în calitate de prim violoncelist, alături de Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinski. În anul 2019, a devenit director artistic al Festivalului de Muzică Ravanelius.
Atanas Krastev este profesor de violoncel la Academia Națională de Muzică Pancho Vladigerov și la Școala Națională de Muzică Lyubomir Pipkov din Sofia, totodată fiind director artistic al Festivalului și Academiei Internaționale de Violoncel Cellissimo din Bulgaria.
Este laureat al multor concursuri, printre care Jeunesses Musicales (Serbia, 2015) și Concursul Internațional Liezen (Austria, 2014). De asemenea, a fost distins cu Premiul pentru muzică de cameră Reina Sofia (acordat de însăși Regina Sofia).
Atanas Krastev a concertat în Austria, Brazilia, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Cehia, Grecia, Serbia, Slovacia și la toate festivalurile importante din Bulgaria. De asemenea, a fost profesor invitat la masterclassuri de violoncel din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina.
Marin Cazacu este manager al Filarmonicii George Enescu, fondator al Ansamblului Violoncellissimo şi a Orchestrelor Române de Tineret. În anul 1999 a înființat Festivalul Internațional „Enescu şi muzica lumii” din Sinaia, iar în perioada 2015-2022 a fost manager al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română. De asemenea, este profesor de violoncel în cadrul Universității Naționale de Muzică din București (din anul 1992).
În perioada 1983-2014 a fost solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” și a desfășurat o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori: Ghennadyi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson.
A apărut în diverse formații camerale alături de artiști prestigioși ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin, este membru al trioului Pro Arte şi colaborator al Cvartetului Voces.
Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad, și a realizat înregistrări discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Serviciul Comunicare și Relații Publice