Un nou monument în București!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

La intersecția Bulevardului Știrbei Vodă cu Strada Luterana, în parcul din proximitatea Sălii Palatului, acolo unde până în 1959 se afla Biserica Calvină, a fost inaugurat, astăzi, un monument dedicat celor doi părinți ai Reformei, Martin Luther și Jean Calvin.

Monumentul comun aduce un omagiu celor două personalități marcante, cu prilejul comemorării a 500 de ani de la Reforma Protestantă (1517-2017), celebrând totodată toleranța religioasă a bucureștenilor.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

La eveniment au participat primarul general Nicușor Dan Daniel, Kelemen Hunor, Vicepremier al Guvernului României, Kató Béla, episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Reinhard Guib, episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Calvină, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției, Nemeth Zsolt, Președintele comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Szegedi László Tamás, Episcop Vicar, Zikeli Daniel,Episcop Vicar, și Victor Opaschi, Secretar de Stat al Ministerului Culturii.

Reinhard Guib, episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Calvină a subliniat importanța celor două personalități omagiate prin noul monument.

„Dumnezeule atotputernic Tu ne-ai creat ca oameni și ne-ai dăruit fiecăruia dintre noi diferite daruri și abilități. Te preamărim că, prin Martin Luther și Jean Calvin, ai dăruit lumii noastre două personalități care, prin căutarea adevărului și reînnoire spirituală, ne-au arătat ce înseamnă să slujești cu credincioșie semenii și credința.

Te lăudăm pentru marea lor lucrare de reformare a Bisericii și a educației, a vieții comunitare și sociale, a politicii și a economiei, a culturii și a artei, prin responsabilitate personală și implicare comunitară.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Îți mulțumim că ai binecuvântat inițiativa Bisericii Reformate și realizarea, prin Primăria Generală a Capitalei a acestui monument dedicat reformatorilor Martin Luther și Jean Calvin. Și că s-a găsit acest loc vrednic, chiar în inima Bucureștiului. Te rugăm ca viața și opera lor să ne motiveze la slujire pentru societatea noastră actuală și să ne cheme la credință în Tine. Dăruiește-ne ca acest monument să fie unul viu, care ne amintește de realizările reformatorilor”, a spus Eminența Sa.

Excelența sa Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției la București a afirmat că, astăzi, la București, s-a petrecut un mic miracol.

„(…) Și sunt foarte fericit că, astăzi, o mică minune s-a produs, micul miracol de la București. Mai tânărul Jean Calvin nu l-a întâlnit niciodată pe mai vârstnicul Martin Luther, în timpul vieții sale. Dar, după 500 de ani, ei sunt împreună, aici, la București, în același loc astăzi și pentru totdeauna. Fie ca acest mesaj al colaborării să fie modelul nostru de inspirație pentru dialog, un dialog de care avem nevoie în societatea noastră”, a spus ambasadorul Elveției la București.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.