Consolidarea între salvarea de vieți omenești și conservarea patrimoniului

Foto: Mircea Apostolescu

PMB va consolida imobile mai mici de P+3…

În ultima ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a fost adoptat „Programul Municipal de Restaurare al Municipiului București”.
Potrivit acestuia, în programul de consolidare al Primăriei Capitalei (PMB) – care bate pasul pe loc de un an și jumătate, vor putea întra și imobilele mai mici de P+3, monumente istorice sau care se află în zone construite protejate.

Conform „Programului Municipal de Restaurare al Municipiului București”, care excede prevederilor OG 20/1994, proprietarii acestor imobile, persoane fizice sau juridice, se vor putea înscrie în programul de consolidare al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Ei vor putea beneficia de servicii pornind de la expertiză și proiectare, până la execuție.

Sumele avansate de către PMB pentru aceste servicii vor putea fi recuperate într-o perioadă de maximum 25 de ani, dar numai pentru componenta de execuție nu și pentru cele de expertiză și proiectare.

Pentru a se putea înscrie în programul de consolidare al PMB, imobilele trebuie să fie libere de sarcini, din punct de vedere juridic, iar proprietarii trebuie să își asume responsabilitatea de a nu schimba destinația acestora, după consolidare.

Prioritizarea imobilelor se va face de către un Consiliu tehnico-științific, constituit atât din angajați ai PMB, cât și din experți din cadrul Institutului Național al Patrimoniului sau Ordinul Arhitecților din România.

Programul va beneficia de finanțare tot din bugetul local al Municipiului București, fiind un program separat de cel privind consolidarea imobilelor rezidențiale multietajate, a explicat pentru București FM directorul AMCCRS, Răzvan Munteanu.

„S-a dat o nouă șansă imobilelor care se încadrează în regim de până în P+3, monumente istorice, respectiv imobile care sunt construite în zone construite protejate, prin aprobarea Programului Municipal de Restaurare al Municipiului București. Este o reglementare cu privire la imobilele care nu puteau fi cuprinse prin Ordonanța 20 (… /1994 n.r.). Proprietarii, fie persoane fizice, fie persoane juridice, se pot înscrie în programe de consolidare ale AMCCRS, în baza acestor noi reglementări aprobate. (…) Pot beneficia de o serie de servicii, pornind de la expertiză, partea de proiectare și, ulterior, execuție, evident cu recuperarea sumelor investite într-o perioadă de maximum 25 de ani. Sumele vor fi recuperate doar pentru componenta de execuție, nu și pentru partea de proiectare. (…) Modul în care vor fi selectate aceste imobile, din perspectiva prioritizării, pentru că fondurile sunt limitate, acest lucru se va face de către un Consiliu tehnico-științific, constituit atât din angajați ai PMB, cât și din experți cooptați din alte instituții cu profil, cum ar fi Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților sau Comisia tehnică de urbanism din jurul Consiliului General. (…) Singura condiție este aceea de a păstra funcțiunea inițială a imobilului. (…) Aceste imobile trebuie să fie curate, din punct de vedere juridic. (…) Acest program va avea o finanțare separată tot din bugetul local, un program separat, tocmai pentru a nu mai amesteca lucrurile între imobilele care au nevoie de mai multă grijă din perspectiva restaurării, din perspectiva patrimoniului arhitectural versus celelalte imobile din clădirile multietajate. (…) Misiunea instituției noastre este aceea de a salva, pe de o parte, viețile oamenilor care locuiesc în imobilele cu risc seismic și, complementar cu acest lucru, de a salva și de a conserva patrimoniul arhitectural al orașului nostru”, a declarat pentru București FM Munteanu.

Legea prevede consolidarea imobilelor de cel puțin P+5…

Pe de altă parte, profesorul Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, părintele OG 20/1994 și al consolidării, explică pentru București FM: „Am spus, trebuie să ne ocupăm, în continuare, de clădirile făcute P+5, P+6, între anii 1890 și 1940, când a fost primul cutremur și n-aveam norme seismice. Și aceste clădiri, din datele de la Statistică, sunt în București vreo trei sute. Sunt numai vreo sută și patruzeci expertizate și băgate în lucru. Deci, noi, dacă am vrea să facem ceva, trebuie să ne oprim la acest grup de trei sute, să facem niște proiecte ca lumea”.

Profesorul Noica susține necesitatea continuării consolidărilor deja începute, la clădiri rezidențiale cu mai mult de 5-6 etaje și nu efectuarea de noi expertize, pentru că principala misiune a consolidării este prevenirea pierderilor de vieți omenești, în cazul producerii unui cutremur.

De un an și jumătate, șantierele de consolidare bat pasul pe loc…

Din păcate, de un an și jumătate, șantierele de consolidare deja începute stagnează, așa cum recunoștea chiar șeful AMCCRS.

„Însă, de un an și jumătate, pentru aceste imobile nu se efectuează lucrări, pentru simplul motiv că Compania Municipală de Consolidări a întrat într-un proces de insolvență și suntem în instanță cu o solicitare privind denunțarea acestor contracte. Termenul pe care îl avem în instanță este aferent lunii mai. Practic, în luna mai, se va decide dacă aceste contracte pot fi denunțate și se poate ieși de sub umbrela Companiei Municipale (… de Consolidări n.r.) și reîncheia alte contracte sau dacă administratorul judiciar va veni cu un plan de reorganizare al acestei companii, lucru care încă nu s-a realizat, până în prezent. Aceste imobile pot face parte dintr-un plan de reorganizare, aprobat, de asemenea, de către instanță. (…) Dar, concret, astăzi, pentru aceste imobile, nu se desfășoară lucrări. Menționez faptul că avem bani pentru ele. Am prins sumele necesare în bugetul aferent anului 2022 pentru absolut toate aceste imobile. De îndată ce vom clarifica instituțional sau în instanță acest aspect, nou vom putea relua lucrările pentru aceste imobile”.

Termenul dosarului dintre AMCCRS și Compania Municipală de Consolidări a avut loc ieri, dar nu se cunoaște, încă, soluția instanței.
Însă, chiar și dacă instanța va decide în favoarea AMCCRS, adică în favoarea denunțării contractelor cu Compania de Consolidări, va mai urma o lungă perioadă în care fiecare lucrare va trebui expertizată, pentru a se stabili ce ucrări s-au făcut deja. Apoi, vor trebui întocmite noi caiete de sarcini și lucrările rămase vor trebui scoase la licitație. Așadar, în acest an, este puțin probabil să se reia lucrările pe șantierele de consolidare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.