8 mai – Ziua internaţională a măgarului
Articol de alinadecu, 8 mai 2022, 08:47
Ziua internaţională a măgarului, marcată anual pe 8 mai. Este o manifestare de apreciere pentru una dintre cele mai rezistente şi mai respectabile animale din familia ecvideelor. Face parte din familia calului si, de-a lungul timpului, a servit atât ca animal de călărie, dar şi ca animal de povară, pe unele dintre cele mai dificile terenuri şi în cele mai prohibitive climate şi a făcut acest lucru cu mândrie şi rezistenţă. Succesul acestor animale se datorează naturii lor încăpăţânate.
Strămoşii măgarului modern sunt subspecii ale măgarului sălbatic african care trăia în Nubia şi Somalia. Dovezile disponibile indică faptul că măgarul s-a aflat alături de oameni încă din anul 4.000 î.Hr., cel mai probabil în Nubia, ca animal de povară mai versatil şi mai rezistent decât boul pe care îl foloseau la acel moment. De atunci, măgarii au fost crescuţi şi duşi peste tot în lume, pe măsură ce culturile au migrat şi lumea s-a extins, iar acum pot fi găsiţi cam peste tot.
Ei sunt, de asemenea, strămoşii catârului, o încrucişare dintre cal şi măgar, având drept rezultat un animal cu punctele forte ale ambelor rase, însă din păcate aproape întotdeauna steril.
Aceste animale de povară rezistente au oferit civilizaţiei energia motrice necesară pentru a produce bogăţie, cu mult înainte de apariţia energiei cu aburi sau a electricităţii. Din acest motiv, mulţi oameni consideră că măgarii sunt la fel de fundamentali pentru societatea noastră ca scrisul, ceramica şi metalurgia.
Ideea celebrării unei Zile internaţionale a măgarului i-a aparţinut lui Raziq Ark, un om de ştiinţă din Egipt. În urmă cu aproximativ zece ani, el a observat că nimeni nu sărbătorea umilul măgar pentru eforturile sale de a ajuta oamenii din întreaga lume să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii. În semn de recunoaştere a tuturor acestor eforturi, el a înfiinţat un grup pe Facebook, care povesteşte încercările şi necazurile prin care trece acest animal în întreaga lume. În cele din urmă, în 2018 a apărut ideea de a înfiinţa o Zi internaţională a măgarului, iar de atunci o sărbătorim.
Sursa: Agerpres