UPDATE: Război în Ucraina – Vizită surpriză a Primei Doamne a SUA

UPDATE: Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, mare oraş din sudul Ucrainei, preşedintele Consiliului European Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă, informează un responsabil al UE, relatează AFP.

Potrivit acestei surse, în timpul unei întâlniri între Charles Michel şi premierul ucrainean Denis Şmigal, „participanţii au trebuit să întrerupă reuniunea pentru a se pune la adăpost pentru că regiunea Odesa a fost lovită din nou de rachete”.

La rândul său, Charles Michel a scris pe Twitter că a venit la Odesa pentru a celebra Ziua Europei.


UPDATE: Armata ucraineană a comunicat luni că patru rachete Onyx, de înaltă precizie, lansate din peninsula Crimeea, controlată de Rusia, au lovit zona Odesei, din sudul Ucrainei, dar nu a furnizat alte detalii


UPDATE: Forţele ruseşti continuă să bombardeze oţelăria Azovstal, din Mariupol. O victorie pe care Vladimir Putin o revendică deja este cea din Mariupol, dar oraşul a fost distrus, în mare parte.

Preşedintele Zelenski a recunoscut că este aproape imposibil ca forţele sale să rupă asediul şi să permită celor 2.000 de luptători ucraineni din Azovstal să scape. Peste noapte, o rafinărie veche din oraşul estic Lisiceansk a fost bombardată, potrivit autorităţilor.

Potrivit informaţiilor, în Odesa, în sud, au avut loc atacuri cu rachete asupra unei zone rezidenţiale. Conflictul s-a translatat spre est şi a devenit mai static.


Jill Biden a făcut o vizită neanunțată în Ucraina și s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean, la o şcoală din apropierea graniţei cu Slovacia, potrivit AFP.

Vizita sa în Ucraina a fost păstrată secretă până în ultimul moment.

”Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească’‘, le-a spus Jill Biden jurnaliştilor, afirmând că ”poporul american este alături de poporul ucrainean”.

Prima Doamnă a Statelor Unite i-a oferit un buchet de flori soţiei preşedintelui ucrainean.

Olena Zelenska i-a mulţumit lui Jill Biden pentru ”acţiunea sa curajoasă”.

Este prima dată când Olena Zelenska apare în public de la începutul conflictului, pe 24 februarie, a declarat un oficial american.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.