10 Mai – Ziua Regalității

Sursa foto: https://www.romaniaregala.ro/

Astăzi este Ziua Regalității și a Independenței României. Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoria țării noastre.

În 1866, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României. 11 ani mai târziu, în 1877, statul român își oficializa independența față de Imperiul Otoman, iar pe 10 Mai 1881 România devenea regat.

Între anii 1866 și 1947, 10 mai nu a fost doar Ziua Regalității și a Independenței, ci și Ziua națională a României. Din 2015, ziua de 10 mai este din nou sărbătoare națională.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mamă Elena. Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său.

În decembrie 1940, la câteva săptămâni după a doua proclamare ca rege, Majestatea Sa a rostit, prin intermediul Societății Române de Radiodifuziune, primul său mesaj de Crăciun și Anul Nou către națiune.

Cu această ocazie, trenul regal va face o călătorie între București și Galați. Trenul se va opri pe traseu la Ploiești, Buzău și Brăila.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.