Ce urmează în Sectorul 5?
Articol de Mircea Apostolescu, 12 mai 2022, 16:05
Fostul primar la Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, actualmente primar al Sectorului 5, a fost condamnat, astăzi, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv. Condamnarea survine pentru abuz în serviciu, potrivit sentinței definitive a Curții de Apel.
Totodată, instanța a dispus pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Astfel, Piedone nu va putea fi ales în funcții publice timp de 5 ani.
În același dosar au fost condamnați la închisoare cei trei patroni ai clubului la pedepse de peste 6 ani de închisoare.
Potrivit art. 160 Cod Administrativ, condamnarea penală definitivă constituie unul dintre cazurile de încetare de drept înainte de termen a mandatului primarului.
„Mandatul primarului încetează de drept în următoarele cazuri:
(…)
d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”, conform dispozițiilor Codului Administrativ.
Odată cu încetarea mandatului lui Cristian Popescu Piedone, conducerea Sectorului 5 va fi preluată de către unul dintre viceprimari, iar, în termen de 90 de zile, trebuie organizate alegeri pentru funcția de primar.
„(7) În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
(8) Referatul secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situației de încetare de drept a mandatului primarului.
(9) Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanța de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare.
(10) Instanța de contencios administrativ este obligată să se pronunțe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanțe este definitivă.
(11) Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10)”, dispune Codul Administrativ.