VIDEO: Dragoș Neamu – „Sunt mai multe instituții ca niciodată care vor să devină parte a Nopții Muzeelor”!
Articol de dianamatei, 12 mai 2022, 17:52
Invitatul de astăzi În Comunitate a fost Dragoș Neamu, fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor.
Noaptea Muzeelor se întâmplă la București sâmbătă, pe 14 mai. Muzeul Național de Artă al României fură startul și prezintă, de vineri până duminică, un program complex de activități culturale și educative, care cuprinde proiecții de film, ateliere de creați și ghidaje specializate.
După doi ani de pandemie, mersul la muzeu, fizic, redevine o plăcere, spune Dragoș Neamu, organizatorul evenimentului.
„E și bine e și dificil. Sunt mai multe instituții ca niciodată care vor să devină parte a Nopții Muzeelor. O să facem față; 18:00-24:00 e intervalul clasic. Unii încep mai devreme, alții mai târziu…”
Bucureștenii redescoperă mersul la muzeu, iar motivul este unul inedit.
„Îi întrebăm de ce vin și au zis că principalul motiv nu sunt banii, ci este singurul moment când socializează. Socializarea este elementul de bază. Muzeul fizic vs muzeul virtual este câștigător. Există o tendință universală: de departe muzeele care câștigă sunt cele de științe ale naturii. Componenta familiei este prezentă, copiii sunt fascinați. Muzeele de artă mai puțin, deși depinde. Cele mari rămân în top”.
Anul acesta au intrat în eveniment foarte multe instituții, iar Bucureștiul este în top. Vila Sacha Romana, sediul Corului Madrigal, poate fi vizitată de Noaptea Muzeelor. Este vorba despre una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Dealul Mitropoliei din București, un imobil cu aproape 100 de ani vechime.
La Muzeul Antipa, programul include, pe lângă vizitarea gratuită a expoziției permanente, o seară de folk în grădină și activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curte.
Muzeul de Istorie aduce reconstituiri istorico-militare, ateliere educative și momente artistice, în timp ce Muzeul Național Cotroceni propune publicului un spațiu nou, deschis în pivniță.
„Pentru prima oară avem chiar toate instituțiile de cultură prezente: de la primării și biserici, până la mori de hârtie, opere, studiouri de creație, case de licitații, filarmonici. Singurul lucru care lipsește sunt cimitirele. Cimitirul Bellu nu mai poate participa din cauza banilor. Exista colecții în biblioteci, iar ele pot fi oricând muzee”.
Există și instituții care nu s-au înscris în circuit. Motivele sunt obiective.
„Lipsesc două lucruri importante: Muzeul Național George Enescu este în proces de restaurare, iar Muzeul Aviației se reface și el. Mă aștept să devină cel mai interesant din București. Muzeul de Istorie nu știm dacă se va înscrie. Muzeul Satului nu participă pentru că doresc să-și protejeze colecția”.