Domnița Ralu Caragea, ispititoarea de la Cișmeaua Roșie – o carte ce caută adevărul dincolo de legende
Articol de cristina.toma, 13 mai 2022, 15:17
Dacă biografiile, mai putin cunoscute ale unor personaje despre care am auzit mai mult din legende si uneori din povești aproape scandaloase vă stârnesc curiozitatea, atunci cartea ”Domnița Ralu, ispititoarea de la Cișmeaua Roșie” scrisă de Dan-Siviu Boerescu, și apărută la editura Neverland este lectura potrivită pentru tine în acest week-end.
Domnița Ralu, fiica a domnitorului fanariot Ioan Gheorghe Caragea, a stârnit inspiratia multor scriitori si scenariști. Un film românesc vechi o înfățișază ca fiind o domnisoară foarte aprigă, gata să tragă și cu pistolul. Alții au zugravit-o ca pe o femeie fatală și avidă de putere.
Dan Silviu Boerescu a cercetat mai multe surse și încearcă să înfățișeze cât mai obiectiv personalitatea domniței Ralu Caragea, care chiar dacă nu a tras cu vreo armă în realitate nu înseamnă că a stat departe de mișcările politice ale vremii, a sfărâmat câteva inimi a iubit teatrele si a fost o actriță de-a dreptul strălucită pe scena propriei vieți.
Si iată ce a reușit să afle Dan Silviu Boerescu despre ea: Mezina lui Caragea a sosit în Țara Românească după ce tatăl său a fost investit Domn la București, în septembrie 1812, la vârsta de 13 ani. Primind o educatie aleasă, Domnița Ralu vorbea limbile franceză, greacă, germană și turcă, având cunoștinte solide despre literatura si muzica europeană. Iubind nespus arta dramatică, Domniței i-a apartinut initiativa creării unui teatru permanent. În acest sens, Domnița Ralu l-a convins pe Caragea să amenajeze, în iarna anului 1817, un local ce a rămas în istorie sub numele de „Teatrul de la Cișmeaua Roșie”.
Domnița Ralu Caragea a fost, însă, și protagonista unui mare scandal diplomatic provocat de idila ei cu trimisul Frantei la Bucuresti. Initial, Ledoulx a consiliat-o pe Ralu în ceea ce privește tendințele modei de la Paris, învățând-o să apară la recepții în sandale elegante dar fără ciorapi și arborând coafuri inspirate de cele ale divinităților sculptate pe frizele Partenonului. Încetul cu încetul, relația lui Ledoulx cu Ralu s-a transformat din schimb de informații culturale în experiment romantic. Boierii începuseră deja să bârfească, iar Voda Caragea a prins si el de veste, făcând o criză de nervi când l-a surprins pe Ledoulx în iatacul Domnitei, dezmierdând-o pătimas pe aceasta. Atrași de scandal, în iatac au năvălit arnauții, conduși de banul Arghiropol, care l-a atacat cu hangerul pe bietul seducător. Conflictul diplomatic astfel iscat s-a soldat cu revocarea din post lui Ledoulx.
Ca să repare onoarea pătată a fiicei sale, Caragea i-a dat-o imperativ de nevasta pe Ralu lui Arghiropol, însoțind solicitarea cu o zestre consistentă, ceea ce l-a făcut pe acesta să accepte ideea cu mare bucurie. Chiar dacă Ralu nu l-a iubit niciodată, s-au înteles relativ bine si au avut doi copii…
Însă despre domnița Ralu putem afla și alte detalii interesante si aproape neștiute pe care vă las să le descoperiți singuri atunci când veți citi cartea lui Dan Silviu Boerescu pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.