Unde sunt toaletele de altădată!

Vine vara și toți medicii recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă, zilnic, pentru a preveni deshidratarea. De fapt, specialiștii spun că, în condițiile în care temperaturile încep să treacă de 30°Celsius, ar trebui să consumăm apă în mod constant, imediat ce apare senzația de sete.

Dar, în București, țâșnitorile au devenit din ce în ce mai rare. Iar, dacă bei apă, trebuie să mergi și la toaletă. Nici toalete publice – fie din cele „inteligente”, racordate la apă și canalizare, fie din cele „ecologice”, simplele cabine din plastic, nu prea mai sunt de găsit în Bucuresti Capitală Europeană.

130 de toalete publice la peste 2 milioane de locuitori …

2 milioane de locuitori ai Capitalei, plus toți cei care vin zilnic la lucru, plus turistii si cei aflați în trecere, toți acești oameni trebuie să se descurce cu cele aproximativ 130 de toalete publice. Seamănă cu o vânătoare de comori, cu prea puțini învingători!

Pe Bulevardul Ion Mihalache, nu găsești nici o toaletă publică. Nici pe Calea Griviței.

La Piața Victoriei, toaleta „inteligentă” din zona Muzeului Antipa a fost mai întâi închisă, apoi chiar ridicată. Cea din zona intrării la metrou de pe Bulevardul Aviatorilor este închisă și, probabil, va fi și ea săltată de către firma care o are în gestiune.

De fapt, singura toaletă publică rămasă în zona Kiseleff – Aviatorilor – Piața Victoriei se află în Parcul Kiseleff, în partea dinspre Strada Ion Mincu.

Asta în condițiile în care zona este foarte aglomerată pietonal, exista o mare densitate a mijloacelor de transport – de suprafață și metrou, un flux permanent de vizitatori către Muzeului Antipa și proteste care se desfășoară frecvent în fața Guvernului.

Între Piața Romană și Universitate, nu găsești nici o toaletă publică. Iar cea din Pasajul de la Universitate este într-un stadiu de distrugere și mizerie greu de imaginat.

Nici pe Calea Victoriei nu ai loc de scăpare, nu există nicio toaletă publică. Dacă ești în apropiere de Piața Amzei și cunoști bine zona, poți fi salvat de toaleta de la complexul ridicat de Chiliman pe locul vechii piețe. Și acolo, însă, curățenia lasă de dorit.

În Cișmigiu, chiar sub geamurile Primăriei Capitalei, am reușit să găsesc o singură toaletă publică.

Cutreierând o mare parte din zona centrală a orașului, am reușit să mai identific aproximativ 130 de toalete publice, din care doar 18 „inteligente”.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că lipsa banilor a determinat reducerea numărului de toalete publice. Tot din această cauză Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) nu poate investi în țâșnitori, mai explică edilul.

„Pe toalete, a fost o decizie, din nou, de bani, pentru că nu puteam să plătim… Era un contract de… În orice caz, toaletele publice am redus numărul lor, în momentul în care contractul… ne-am dat seama că nu putem să susținem contractul pe care îl aveam. Și în momentul ăsta funcționează cele pe care le vedeți că funcționează. Sectoarele au preluat o parte dintre ele. În ceea ce privește țâșnitoarea asta este o chestiune…, țâșnitorile e o chestiune de investiții a ALPAB și (…) am direcționat… Pe partea de investiții, nu avem bugetul cel mai strălucit, avem constrângeri. Am direcționat banii de investiții în special către alei, pentru că acolo este necesarul cel mai mare”, a declarat Nicușor Dan.

Nici pentru parcuri nu sunt bani…

Cât despre felul în care arată parcurile administrate de către Primăria Capitalei prin ALPAB, Nicușor Dan crede că, din punctul de vedere al întreținerii, acestea nu arată nici mai bine nici mai rău decât înainte. Din punctul de vedere al investițiilor, Municipalitatea se va limita la repararea aleilor. Fiindcă bani de investiții, precum reabilitarea malurilor Lacului Herăstrău, nu sunt, potrivit edilului șef.

„(…) Sunt două lucruri. Este o problemă de întreținere și este nici mai bine, nici mai rău decât a fost ani de zile, în ceea ce privește curățenia, tăierea ierbii și toate celelalte lucruri de întreținere. În ceea ce privește lucrările de investiții, ele sunt considerabile, dacă e să le faci. Adică, doar ca să consolidezi malurile din Parcul Herăstrău, investițiile ar fi undeva la 60-70 de milioane de lei, pe care, din nou, nu-i avem. Deci, ce-o să facem, ca investiții, în momentul ăsta, este să facem acele alei care sunt rupte și pe care trebuie să intervenim și pe care cheltuielile sunt mai mici”, a declarat edilul Capitalei.

O vară răcoroasă tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.