Investițiile PMB blocate de Costanda sau de directori?

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan spune că cele două lucrări de investiții în infrastructură derulate de către Municipalitate – pasajul de la Doamna Ghica și lărgirea Prelungirii Ghencea – ar stagna din cauza blocării conturilor instituției de către omul de afaceri Costică Costanda.

Spre exemplu, nu poate fi plătit avansul pentru tablierul podului de la Doamna Ghica, susține edilul. Restul cheltuielilor, cele de funcționare, precum subvențiile la termie și transport sau cele pentru investiții din fonduri europene, se derulează normal, conform lui Dan.

„Este o discuție de un an și jumătate cu familia Costanda, de când am preluat mandatul. Este un gest care nu rezolvă nimic, pentru că nici noi nu avem deodată să dăm 125 de milioane de euro. Deci, nici familia Costanda nu o să poată să își recupereze banii. Tot ceea ce înseamnă cheltuieli curente, ceea ce înseamnă inclusiv subvenția pe transport public, subvenția pe termie, funcționarea spitalelor se pot plăti. Inclusiv banii din fonduri europene, că înțeleg că a fost o discuție legat de contractul pe care îl avem cu Astea Arad pentru furnizare de tramvaie.

Acolo nu se pot opri banii din fonduri europene. Tot ce nu putem să facem este să nu putem plăti investițiile. Și sunt afectate Prelungirea Ghencea și Doamna Ghica, în momentul ăsta. (…) Deci au fost mai multe discuții. Propunerea noastră permanentă a fost de eșalonare. Suntem oameni serioși. (…) Asta a fost mereu propunerea noastră.

Discuțiile s-au întrerupt în urmă cu nouă – zece luni așteptând să se termine acel litigiu cu privire la calculul penalităților, pentru a putea să calculăm, un mod exact, care este suma, cu tot cu penalități, pe care o datorăm. Litigiul s-a terminat. În momentul ăsta știm exact care este suma pe care o datorăm. Vrem să avem înțelegere, ca să putem plăti eșalonat. (…) Nu putem să plătim, pur și simplu. Trebuie să plătim avansul la tablierul de la Doamna Ghica”, a explicat Nicușor Dan.

Ciprian Ciucu: „Și dacă nu ar fi fost blocate conturile Primăriei Capitalei, lucrările din Prelungirea Ghencea și de la pasajul Doamna Ghica tot nu ar fi avansat mai mult”!

Pe de altă parte, însă, primarul Sectorului 6 și președinte al PNL București, Ciprian Ciucu, susține că, și dacă nu ar fi fost blocate conturile Primăriei Capitalei, lucrările din Prelungirea Ghencea și de la pasajul Doamna Ghica tot nu ar fi avansat mai mult.

Cauzele sunt atât obiective, cât și subiective. Cauza obiectivă constă în creșterea prețurilor la energie și materiale de construcții. Această creștere, raportată la sumele prevăzute în contractele cu Trustul de Clădiri Metropolitane, care lucrează la cele două investiții, ar duce la falimentul acestei companii, spune Ciucu.

Cu mai bine de o lună în urmă, Guvernul a venit cu o ordonanță privind indexarea cu 30% a prețurilor din contractele deja semnate. Indexarea nu rezolvă decât parțial problema, iar, de la apariția ordonanței, lucrurile nu s-au mișcat în niciun fel, la Primăria Capitalei, acuză Ciprian Ciucu.

Nici măcar exproprierile pentru lucrarea din Prelungirea Ghencea, pentru care Primăria Sectorului 6 a contribuit anul trecut cu 10 milioane de lei, nu s-au făcut, astfel încât constructorul nu ar fi avut, oricum, front de lucru, spune edilul din Calea Plevnei.

El le cere directorilor din cadrul Primăriei Capitalei să își asume continuarea celor două lucrări, iar primarului Nicușor Dan să se concentreze asupra investițiilor asumate, nu pe acțiuni de imagine.

„(…) Dar să zicem, chiar dacă conturile n-ar fi fost blocate, cel puțin cu obiectivul din Prelungirea Ghencea nu am fi fost mai departe. Și nici cu Doamna Ghica. (…) Au crescut prețurile la materiale și la energie, iar Trustul Metropolitan de Construcții, care lucrează la Prelungirea Ghencea și la pasajul Doamna Ghica, lucrează în pierdere. (…) A venit Guvernul și a venit cu o indexare a prețurilor, cu o formulă, dar asta nu-i ajută foarte mult.

Din câte mi s-a explicat, le acoperă doar undeva la 30%. (…) De când a venit Guvernul cu această ordonanță, de o lună și mai bine, nimeni nu s-a văzut cu nimeni. Și așteaptă directorii din primărie unii după alții. Aici sunt stupefiat. (…) Ori îți asumi și vii cu o soluție, ori pleci acasă! (…) Îi cer primarului general să urmărească mai atent ce se întâmplă cu investițiile asumate. (…)

Primăria Sectorului 6 a pus, anul trecut, 10 milioane de lei, pentru exproprieri în Prelungirea Ghencea. Voiam să punem, și anul acesta, încă 10 milioane. Nu s-au făcut! (…) Dar cer Primăriei Capitalei, în ansamblu, aparatul Primăriei și primarului general, mai mult focus pe obiectivele de investiții. Și mai puțin cu mormoloci și nu mai știu ce alte chestii. Sunt ok și alea, de imagine, dar hai să ne uităm la esențial”, a exclamat Ciprian Ciucu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.