VIDEO: Maria Luiza Cristea – „Experiența acumulată în alte sisteme de educație este esențială”!
Articol de dianamatei, 17 mai 2022, 16:33
Invitata de astăzi a emisiunii „În Comunitate”, a fost Maria Luiza Cristea, profesor la Școala Gimnazială Matropolitană ARC.
Profesorii de astăzi îi învață pe elevii viitorului. Nativii digitali sunt copii care se nasc în era tehnologiei. Trebuie învățați să o gestioneze, să o folosească și să o dea mai departe. Sunt profesori care se implică și care au înțeles că sistemul educațional nu mai poate rămâne pe loc.
La Școala Gimnazială Matropolitană ARC, profesorii învață să fie dascălii viitorului. Un proiect Erasmus i-a dus în Finlanda, țara cu un sistem de educație foarte bine pus la punct. Profesorii se adaptează la nevoile generațiilor actuale, învață know-how, încredere și competențe, spune profesorul Maria Luiza Cristea.
„E despre profesori; e despre o comunitate. Un proiect care se adresează întregii comunități educaționale. Experiența acumulată în alte sisteme de educație este esențială. Nu e vorba numai despre aportul unui profesor, ci despre împărtășirea experienței către întreaga educație. Acest proiect, scris în 2019, anticipează confruntările din anii ce au urmat. Trebuie să eficientizăm aceste programe Erasmus. Nu este o rețetă. Din 2008, școala noastră se adaptează permanent. Experiența noastră s-ar potrivi tuturor școlilor”.
Digitalizarea este cuvântul cheie în societate și școală, în lumea de astăzi, iar profesorii trebuie să fie instruiți pentru ei și, mai ales, pentru elevi.
„Dinamica este legată de evoluția tehnologiei. Este vorba și despre mentalitățile care se schimbă. Noi lucrăm acum cu nativii digitali, generația Z. Vorbim despre relația între mână și minte. Au un mod de a aborda altfel problemele de zi cu zi. Modul în care formăm aceste generații ne ajută la formarea competențelor. Nu e vorba despre a ține pasul, ci este o nevoie a sistemului de educație. Părinții trebuie să țină pasul cu ceea ce noi propunem, pentru a susține copilul.”
Finlanda este, în acest moment, în topul sistemelor de educație. Nu au inventat roata dar au respectat niște reguli.
„Este și stimularea profesorilor de a aborda altfel relația cu copiii. 8 profesori am fost în Finlanda. Este o strategie pe termen lung, a inovării. Au o deschidere teribilă spre inovații; sistemul este deschis, de a împărtăși toate problemele. Cu cât sistemele sunt mai ridicate, cu atât sistemul finlandez evoluează”.
România vorbește despre tehnologie, despre elevii dotați și despre cum renunțăm la un sistem vechi și închistat în dogme. Avem șansa de schimbare a profesorilor?
„Șansa, da dar trebuie să privim de jos în sus. Am făcut ore demonstrative, lucru direct cu elevii. Am invitat toți profesorii din București să participe online. Au fost peste 100. Ne-am adresat profesorilor de Limba Română și Informatică. I-am invitat să lucreze în echipă, interdisciplinar. Programa este în regulă. Problema este la profesori. Ei încearcă să transmită cât mai multe informații, multe depășite. Elevii au informația dar nu știu să o folosească. Asta trebuie să învețe copilul. Copiii trebuie să învețe cum să învețe”.
Oamenii sunt diferiți, la fel și dascălii. Pare că rețeta succesului este comunicarea.
„Aplicarea depinde și de demnitatea profesională a profesorilor. Sunt sute de mii de profesori. Fiecare are o individualitate; tot mediul extern ne influențează. Este vorba despre o susținere la nivelul instituțiilor, al managementului, a familiei oricărui copil, cum este privită școala, încrederea reciprocă. Școala trebuie deschisă către comunitate. În Finlanda, de exemplu, când se fac amenajări participă toată lumea: familie, copii…”
La Școala Gimnazială Metropolitană ARC schimbarea se întâmplă. Acolo, nativii digitali dar și părinții lor, se adaptează unui viitor care nu mai poate fi ignorat.
„Avem un program din 2018. Ne întâlnim cu părinții. Ei propun orice fel de subiecte și, când avem astfel de teme, invităm experți și încercăm să răspundem părinților. Încrederea se câștigă. La noi vorbim despre neînțelegerea reformei în educație. Schimbarea trebuie făcută prin educarea societății. Am semnat un contract, în care am fost obligați să punem în practică ce am învățat la cursul la care am participat în Finlanda. Transferul de experiență a fost o condiție de participare”.