Se deblochează Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea?
Articol de Mircea Apostolescu, 18 mai 2022, 12:35
Consilierii municipali au adoptat, astăzi, într-o ședință de îndată, un proiect de hotărâre inițiat de către grupul PNL privind acordarea unui împrumut fără dobândă, în valoare de 20 de milioane de lei Companiei Trustul de Clădiri Metropolitane București.
Dintre acestea, 5 milioane vor fi destinate activității curente, alte 5 vor merge către proiectul Pasajului Doamna Ghica, iar 10 milioane vor fi alocate proiectului penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și supralărgire Bulevardul Ghencea, după cum a explicat primarul general al Capitalei Nicușor Dan.
„În baza prevederilor articolului 92 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Municipiul București acordă societății Trustul de Clădiri Metropolitane București SA un împrumut fără dobândă, în valoare de 20 milioane lei, având ca destinație 5 milioane lei pentru activitatea curentă, 5 milioane lei pentru derularea proiectului Pasaj Doamna Ghica și 10 milioane lei pentru derularea proiectului penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și supralărgire Bulevardul Ghencea”, a declarat edilul șef al Capitalei.
Cristian Hiver, șeful Trustului de Cladiri Metropolitane, a precizat că un contract cu Municipalitatea care să țină seama de noile prețuri ar putea fi încheiat în circa trei luni de zile. Viteza lucrărilor depinde, însă, de realizarea de către Primăria Capitalei a exproprierilor și predarea amplasamentelor către Trustul de Clădiri Metropolitane, a precizat Hiver.
„Suntem în negociere cu Direcția de Investiții, cu doamna Hristu. Am avut o ședință, încă de ieri, și cu directorul general de la Energetica, pentru a identifica soluția optimă pentru a putea ajusta prețul unitar și lipsurile din aceste contracte. Și sperăm că, în următoarele trei luni, din punct de vedere administrativ, vom putea avea toți, și noi și Energetica, un contract care să poată fi implementat și realizat, în concordanță cu prețul materialelor de astăzi. Bineînțeles, viteza de lucru va fi și generat și va fi și corelat cu viteza la care se vor preda amplasamente și expropriere”, a avertizat Hiver.
Primarul Nicușor Dan a prezentat soluțiile pentru investiția din Prelungirea Ghencea, pe tronsoane, exact așa cum fuseseră avansate de către liderul PNL București, Ciprian Ciucu, cu o săptămână înainte.
„(…) Au fost mai multe discuții legate de proiectul Prelungirea Ghencea și problema vine din creșterea neașteptată a prețurilor și excepțională. Și soluția pe care o avem este ca, pe tronsonul pe care se lucrează, în acest moment, să se utilizeze Ordonanța 47, cea care s-a dat recent, pentru actualizarea prețurilor. Aici nu e vorba de trei luni, e vorba de câteva zile. Iar, pe celelalte tronsoane, pe care lucrările nu au început, trebuie ca dumneavoastră, Consiliul General, să aprobați noi indicatori. Noii indicatori trebuie să rezulte dintr-o activitate de proiectare și, din cauza asta e vorba de termenul de trei luni”, a explicat Nicușor Dan.
Directorul Trustului de Clădiri Metropolitane, Cristian Hiver a explicat că, pe tronsonul deja început, lucrările vor continua, pe baza vechiului contract.
„Când am menționat cele trei luni, este o estimare făcută împreună cu departamentele de suport ale Primăriei. Primul pas ar fi optimizarea proiectului de către proiectantul general. Și după asta pentru a putea introduce, prin adaptarea contractul, prețuri unitare noi. Noi ne dorim să avem aceste contracte cât mai repede posibil. Noi continuăm să lucrăm pe cei 750 de metri pe care ii avem, pe contractul existent. Noi ne-am angajat să terminăm cele două benzi de circulație plus trotuare și pistele, să le terminăm vara asta. Noi vorbim acuma de a adapta contractul pentru loturile care încă nu sunt predate”, a explicat Hiver.
Consilierul municipal liberal Andrei Badiu a cerut o actualizare a contractelor la noile prețuri, pentru a evita rezilierea și blocarea pe termen lung a celor două investiții.
„Pentru că noi degeaba dăm acești bani și nu modificăm contractul, în sensul actualizării devizelor din spatele proiectului tehnic, dacă nu se modifică și acest contract. Înțelegem o situație de urgență, îi mulțumesc și domnului primar general că a acceptat amendamentul pe care noi l-am susținut, grupul PNL, în sensul identificării unor linii de împrumut pe proiecte, și nu doar pur și simplu de a da niște bani fără o destinație precisă, dar, fără a discuta și o modificare a contractului, peste câteva luni, ne vom trezi în aceeași situație. (…) Consider că, pe lângă modificarea legislativă, survenită în urma acestei ordonanțe date de Guvern, noi trebuie să ținem cont și de o impreviziune. Impreviziune care este reglementată de Codul Civil și care spune că, „în situații excepționale, care nu puteau fi prevăzute, la momentul semnării contractului, atunci când prestația devine excesiv de oneroasă pentru cel care trebuie să o execute, se poate, în urma unor negocieri, adapta contractul”. Adaptarea sigur că este o variantă optimă, pentru că cealaltă opțiune pe care o dă Codul Civil, în cazul impreviziunii, este rezilierea”, a atras atenția Badiu.
În context trebuie menționat faptul că, săptămâna trecută, liderul PNL București, Ciprian Ciucu, critica situația celor două lucrări de investiții ale Primăriei Capitalei și propunea, pentru Prelungirea Ghencea, o soluție pe tronsoane.