Polițiștii locali amendează, parcagiii nu plătesc!
Articol de Mircea Apostolescu, 19 mai 2022, 13:58 / actualizat: 19 mai 2022, 15:05
Parcagiii ilegali, stăpânii străzilor…
Toți cei care folosesc zilnic mașina personală sau de serviciu și au treabă prin centrul orașului sau în anumite zone aglomerate – cum ar fi cele din proximitatea școlilor, piețelor, a unor mari spitale etc, sunt obișnuiți cu veșnica problemă, lipsa locurilor de parcare.
La fel de mult, sunt obișnuiți șoferii bucureșteni cu băieții care stau, așa, parcă fără treabă, pe marginea drumului, de fapt pândind șoferii care încetinesc, indicându-le „binevoitori” unde să parcheze.
Sunt deja celebrii parcagii de la secția financiară de pe General Berthelot la intersecția cu Popa Tatu, pe cei de pe Academiei, din zona de la Arhitectură, de la Eva, care parchează mașini și în stația de autobuz, de la Unirii, din zona Horoscop, de pe Strada Apolodor etc.
Dacă șoferul parchează pe locul indicat, trebuie să-l „omenească” și pe băiatu’ cu parcarea cu 2-3 lei, alteori cu 5… Depinde de zonă și de mașină.
Dacă ai ditamai jipu’ ori o mașină nouă și scumpă n-o să dai doar 2 lei, să pățească vreo zgârietură mașina, doamne ferește.
Sau dacă vrei tu neapărat să parchezi la Hilton, te costă nu 2-3, ci 20 – 30 de lei.
De unde și vorba „obrazul subțire cu cheltuială se ține”.
Poliția Locală îi amendează pe parcagii…
Poliția Locală a Municipiului București (D. G. P. L. C. M. B. ), din subordinea Primăriei Capitalei, încearcă să țină sub control fenomenul parcagiilor ilegali.
Astfel, de la începutul anului și până în prezent, poliţiştii locali din cadrul D.G.P.L.C.M.B. au aplicat peste 1400 sancțiuni contravenționale falșilor parcagii – persoane care oferă ilegal, contra cost, locuri de parcare, valoarea totală a amenzilor fiind de 360.600 de lei.
Sancţiunile au vizat încălcarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice şi a H.C.G.M.B. 124/2008.
Acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat, în principal, în Centrul Istoric al Capitalei, B-dul Decebal, Piața Unirii, Splaiul Independenței, Spitalele Polizu, Municipal și Floreasca.
„Sunt acțiuni zilnice pe care le desfășurăm, atât în centrul Capitalei, cât și în zonele aglomerate. Și, ca să vă dau un exemplu, ar fi Sala Palatului – pe perioada organizării unor mari evenimente, concerte și alte acțiuni culturale asemănătoare, zona marilor spitale, unde, la fel, avem mari aglomerări de mașini. Numai în ultima perioadă de timp am avut un număr de peste 1400 de sancțiuni aplicate acestor persoane care solicită bani în schimbul oferirii unui loc de parcare pe domeniul public, cuantumul sancțiunilor fiind de aproximativ 365 de mii de lei”, a declarat pentru București FM Daniel Rășică, director general al DGPLCMB.
Parcagiii nu plătesc…
După aplicarea amenzilor, încep, însă problemele. Persoanele care practică această ocupație sunt, de cele mai multe ori, fără un loc de muncă, fără venituri stabile și, adesea, fără un domiciliu, o proprietate imobiliară etc.
De aceea, de cele mai multe ori, parcagiii nu plătesc amenzile. Ei doar colectioneaza amenzi, în valoare de multe mii de lei, si se mândresc cu ele.
Executorul judecătoresc nu are ce să le ia.
„(…) Noi am făcut o analiză și chiar am urmărit puțin fenomenul (…) și anume să mergem cu procesul verbal de sancționare până la finalitatea lui, și anume executarea silită la domiciliul fiscal al contribuabilului. Și am avut marea surpriză în care să constatăm că executorul judecătoresc nu are ce executa. Adică, finalitatea lor (… a amenzilor n.r.) este zero, în condițiile în care s-au consumat un timp și bani de la bugetul statului pentru a duce la îndeplinire toate aceste etape procedurale”, spune Daniel Rășică.
Munca în folosul comunității, o opțiune imposibilă…
De fapt, solicitarea de bani în schimbul unui loc de parcare pe domeniul public de către o persoană care nu are niciun drept asupra acelui loc nici nu constituie contravenție. Polițiștii locali sau cei de la Poliția Națională îi amendează pe parcagii pentru apelarea la mila publică, adică pentru cerșetorie.
Numai că fapta parcagiilor are, deseori, și o componentă care o poate duce către penal. Pentru că, prin amenințare, aceștia induc o stare de teamă șoferilor, explică Daniel Rășică.
Parcagii cu care am stat de vorbă susțin că sunt băieți cuminți. Că acceptă orice sumă ce li se oferă, nu amenință pe nimeni, nu zgârie mașini, nu taie cauciucuri, nu sparg oglinzi retrovizoare. Ba chiar spun că, în schimbul celor câțiva lei, ei păzesc mașinile, să nu fie sparte de drogați sau boschetari.
Desigur, teoretic, amenzile neplătite ar putea fi transformate în zile de muncă în folosul comunității. Dar acestă transformare ar implica demersuri juridice laborioase în instanță, pentru care Poliția Locală nu are resursele necesare.
Oricum, în foarte multe cazuri, demersul ar fi lipsit de utilitate. Deoarece legea prevede că orele de muncă în folosul comunității se execută în localitatea de domiciliu. Iar mulți dintre parcagii au domiciliul în alte localități. Administrația locală din localitățile de domiciliu nu va beneficia de acele ore de muncă, fiindcă cei care ar trebui să le execute nu vor rămâne în localitatea respectivă.
Cetățenii nu trebuie sa dea bani parcagiilor…
Poliţia Locală a Muncipiului Bucureşti le recomandă cetăţenilor să nu încurajeze astfel de practici şi să refuze să mai dea bani cerșetorilor deghizați în parcagii.
Prezenţa acestora poate fi semnalată Dispeceratului Operativ Integrat al D.G.P.L.C.M.B. la 021.9752.
„Noi facem apel la cetățeni că trebuie să colaborăm în mod eficient pentru stoparea acestui fenomen și fac apel la cetățeni să nu mai dea curs acestor personaje care solicită (… bani pentru n.r.) un loc de parcare”, mai spune șeful Poliției Locale a Municipiului București, Daniel Rășică.