EBU vine cu noi explicații despre votul de la Eurovision!

Sursa foto: Eurovision Romania/facebook

Uniunea Europeană de Radiodifuziune vine cu noi explicații privind problemele apărute la votul din finala Eurovision 2022.

„EBU a detectat modele de vot neregulate în voturile juriului a șase țări care au participat la a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Integritatea votului, atât de către juriile naționale din fiecare țară, cât și de către telespectatorii care votează prin telefon sau SMS, este esențială pentru succesul spectacolului. Este de datoria EBU față de toate părțile interesate, nu în ultimul rând față de toți cei 40 de radiodifuzori publici participanți, să ne asigurăm că putem obține un rezultat valid la sfârșitul fiecărui show live. Orice încălcare a normelor este, prin urmare, luată foarte în serios.

În a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat cinci dintre celelalte țări în Top cinci (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; Iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte în Top 4 și al cincilea în Top 7. Patru din cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

Modelul în cauză a fost detectat ca fiind neregulat de către partenerul paneuropean de vot și recunoscut de Monitorul votului independent, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 țări care au votat în aceeași semifinală (Care a inclus trei dintre cele cinci mari: Germania, Spania și Regatul Unit). În plus, patru din cele șase țări au fost clasate în ultimele 6 din celelalte 15 de țări care au votat în această semifinală. O abatere a unui model de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent.

După cum se menționează în Regulamentul concursului muzical Eurovision și în instrucțiunile oficiale de vot ale concursului, dacă voturile juriilor naționale prezintă modele de vot neregulate (așa cum pot fi detectate de partenerul paneuropean de vot și recunoscute de Monitorul votului independent), Autoritatea executivă a CES are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea rândurilor și de a le înlocui cu un rezultat agregat înlocuitor calculat automat pentru a determina rezultatul final al țării acestor țări în a doua semifinală.

Având în vedere caracterul fără precedent al neregulii constatate în a doua semifinală, EBU, în consultare cu partenerul paneuropean de vot și cu Monitorul votului independent, a decis, în conformitate cu instrucțiunile de vot ale concursului, să-și exercite dreptul de a elimina voturile exprimate de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. În consecință, aceeași procedură a fost urmată și rezultatul agregat de substituție calculat automat a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriului celor șase țări implicate, în marea finală.

Aceste decizii au fost aprobate de președintele Grupului de referință al CES, de Consiliul de conducere al concursului și de directorul general adjunct al EBU, în conformitate cu cerințele instrucțiunilor de vot ale concursului.

EBU a discutat de atunci modelele juriului cu radiodifuzorii relevanți și le-a oferit posibilitatea de a investiga în continuare votul juriului în țările lor.

EBU își reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste șase țări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în a doua semifinală, cât și în marea finală.

EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanți la Concursul muzical Eurovision 2022.

EBU, membrii săi și Grupul de referință vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea și succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani și așteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume.”, se arată în comunicatul Uniunii Europene de Radiodifuziune.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.