UPDATE: Război în Ucraina – Militarii ucraineni continua sa paraseasca teritoriul Combinatului metalurgic Azovstal

Update 16:00: Rusia va opri sâmbătă livrările de gaz către Finlanda sâmbătă dimineața, de la ora 7, a anunțat principala companie de gaz finlandeză, Gasum, informează CNN.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 15:30: Comandantul Regimentului Azov spune vineri, într-un scurt mesaj video filmat în incinta combinatului siderurgic Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului, scrie CNN.

………………………………………………………………………………………………..

Update 15:00:  Fostul cancelar german Gerhard Schröder a demisionat din fruntea gigantului energetic rus Rosneft.

………………………………………………………………………………………….

Update 14:30: Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi a avertizat că eventuale penurii alimentare cauzate de războiul din Ucraina pot provoca tulburări şi strămutări în alte regiuni ale lumii, transmite dpa, citată de Agerpres.

……………………………………………………………………………………………….

Update 14:00: Uniunea Europeană a virat vineri 600 milioane de euro Ucrainei ca parte a programului de asistenţă macrofinanciară, a anunţat prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal, potrivit Reuters.

…………………………………………………………………………………………………

Update 13:30:Forțele militare ucrainene au publicat pe rețelele sociale o înregistrare care arată distrugerea unui vehicul al armatei ruse plin cu rachete termobarice.

…………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: SUA şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul cerând Moscovei să permită exporturile de cereale ucrainene blocate în porturile de la Marea Neagră, relatează vineri France Presse.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 12:30: Rusia a format două detaşamente de nave de luptă pentru a-şi consolida poziţia pe Insula Şerpilor şi a efectua atacuri dinspre mare, au relatat joi agenţiile de presă ucrainene Unian şi RBC.ua, citând surse militare de la Kiev.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 12:00: Militarii ruși blochează de 4 zile un convoi de peste 1.000 de mașini pline cu civili ucraineni care au fugit din localitatea Vasilivka – aflată sub controlul forțelor Moscovei – pentru a se refugia în Zaporojie, oraș aflat sub controlul trupelor ucrainene, informează CNN.

………………………………………………………………………………………………

Update 11:30: Oficialii militari ucraineni spun că 12 persoane au fost ucise în regiunea Lugansk și 60 de proprietăți au fost distruse joi de bombardamentele rusești, potrivit CNN.

………………………………………………………………………………………………

Update 11:00: UE vrea să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

………………………………………………………………………………………………………

Update 10:30: Au fost făcute publice noi dovezi despre cum soldații ruși au executat bărbați civili la Bucha.

………………………………………………………………………………………………….

Update 9:30: În Kutuzivka, o localitate de lângă Harkov, mai sunt doar 50 de locuitori în urma invaziei ruse.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 9:00: „În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk… Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi. Bombardarea şi atacarea altor oraşe, loviturile aeriene şi cu rachete ale armatei ruse – toate acestea nu sunt doar lupte în timpul războiului. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni. Acesta este ceea ce va demonstra genocidul asupra poporului ucrainean şi pentru care ocupanţii vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei”, a spus Zelenski.

Sursa foto: Володимир Зеленський /facebook

…………………………………………………………………………………………….

In Ucraina continua sa ramana in atenție procesul parasirii de catre militarii ucraineni a teritoriului Combinatului metalurgic Azovstal. Discrepanța intre cifrele anunțate de partea rusa și cele anuntate de partea ucraineana este foarte mare și nu poate fi deocamdata verificata din surse independente.

,,Numarul total al militarilor ucraineni care s-au predat forțelor ruse pe teritoriul Combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol a crescut azi la 1730, 80 din acest total fiind raniți – a anunțat azi Ministerul rus al Apararii. Toti raniții au fost internați in spitalele de la Novoazovsk și Donetk, pe teritoriul autoproclamatei republicii Donetk, unde li se acorda tratamentul medical necesar. În imaginile difuzate azi de televiziunile ruse, ranitii spun ca sunt bine tratați și hraniti și primesc tratamentul medical necesar.

Ceilalți militari ucraineni sunt internați in inchisoarea din localitatea Elenovka, de aseamenea pe teritoriul Donetk-ului. Liderul republicii autoproclamate, Denis Pushilin, a anunțat ca ei au fost vizitați de reprezentanti ai Crucii Rosii Internaționale, mediile ruse difuzand imagini din timpul acestei vizite. Crucea Roșie Internaționala a confirmat azi oficial ca, incepand de marți, ia in evidența nominal prizonierii militari ucraineni care s-au predat pe teritoriul combinatului Azovstal, inclusiv pentru a le facilita legatura cu familiile. Crucea Roșie precizeaza ca nu au organizat transportul acestora. Președintele Vladimir Putin a declarat in repetate randuri ca militarii ucraineni blocați pe teritoriul combinatului Azovstal trebuie sa se predea, garantandu-le viața și un tratament conform normelor internaționale.

Comitetul rus pentru investigații a anunțat zilele trecute ca prizonierii vor fi interogați și cercetați pentru a stabili daca au comis crime de razboi. Saptamana viitoare, Curtea Suprema a Rusiei va discuta cererea procuraturii generale de a declara formațiunea de extrema dreapta Azov, o organizație terorista. Formal, Batalionul sau regimentul Azov a fost inclus cu cațiva ani in urma in componența armatei ucrainene ca unitate militara. Partea ucraineana, pe de alta parte dorește ca militarii de la Azovstal sa faca obiectul unui schimb de prizonieri.

Situația din Ucraina și alte subiecte de interes comun au facut astazi obiectul convorbirii telefonice intre șefii statelor majore rus și american, Valery Gerasimov si Mark Milley – a anunțat partea rusa, fara a oferi detalii. Partea americana a menționata doar ca discuția s-a referit la anumite ingrijorari in domeniul securitații, cei doi convenind sa mențina deschise canalele de comunicare. Comandantul șef al forțelor NATO din Europa, generalul american Ted Walters si-a exprimat insa speranța ca discuția de astazi va apropia cu un pas soluția diplomatica a conflictului ucrainean.”

(din Moscova, Alexandr Beleavski).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.