Nicuşor Dan propune darea în plată a unor terenuri pentru stingerea datoriei faţă de Constanda

Primarul general Nicușor Dan a anunțat, astăzi, că ar dori să stingă o parte din datoria către omul de afaceri Costică Constanda prin darea în plată a unor terenuri aflate în domeniul privat al Municipiului București.
Partea rămasă din datorie, în urma dării în plată, ar urma să fie eșalonată, conform edilului șef.

„Ce se întâmplă în acest moment este că una dintre posibilități este darea în plată a unor terenuri – bineînțeles cu acceptul a două treimi din Consiliul General, a unor terenuri pe care Municipiul București le are în proprietate privată. Și ce facem este să facem evaluarea, cu evaluatorii cu care suntem în contract, pentru aceste terenuri. Urmând ca, după ce evaluarea este făcută, probabil că mâine sau poimâine, să reluăm discuția. (…) Bun, deocamdată, avem, dacă nu mă înșel, două săptămâni de când avem conturile blocate. Vă aduc aminte că, la începutul mandatului, am avut, dacă nu mă înșel, nouă luni. Ce este cert este că ideal ar fi ca noi să avem banii ăștia în cont și să-i dăm și să scăpăm unii de alții. Nu-i avem 125 de milioane de euro nu-i avem, în momentul ăsta în cont. Și, atunci, nu există decât două variante. O variantă de eșalonare care să fie convenită sau o variantă de eșalonare, după ce o parte din datorie este stinsă de niște dări în plată. Numai că dările în plată depind de votul a două treimi din Consiliu”, a explicat Nicușor Dan.

Declarația lui Nicușor Dan survine în condițiile în care investițiile derulate de către Primăria Capitalei sunt blocate, în urma popririi conturilor municipalității de către omul de afaceri Costică Costanda.

În context, trebuie amintit faptul că datoria de 125 de milioane de euro a Primăriei Capitalei către omul de afaceri Costică Constanda a rezultat în urma unui litigiu izvorât dintr-un contract de schimb de terenuri cu sultă.

Municipalitatea a primit Parcul Bordei în schimbul unui teren în Satul Francez, asumându-și obligația de a-i acorda omului de afaceri un Plan de Urbanism Zonal (PUZ) în vederea construirii.

În urma unui vot în Consiliul General, PUZ-ul lui Costanda a fost respins.

Omul de afaceri a câștigat în instanță despăgubiri de 75 de milioane de euro, la care s-au adăugat penalități de 50 de milioane de euro. Și penalitățile continuă să curgă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.