Prelungirea Ghencea și Doamna Ghica în continuare blocate!

Sursa foto: Nicusor dan/facebook

Nicușor Dan: „Suntem nevoiți să reziliem și să reatribuim contractul de la Râul Doamnei încolo”!

Deși nu poate face exproprierile și nu poate demola circa 400 de imobile aflate pe amplasamentul investiției primarul general al Capitale, Nicușor Dan, spune că în această vară se vor finaliza lucrările pe tronsonul până la Râul Doamnei.

„Prelungirea Ghencea, acolo lucrăm cu Trustul de Clădiri Metropolitane, compania Municipalității. În vara asta o să terminăm lucrările până la Râul Doamnei”, a spus Nicușor Dan.

Există problema exproprierilor, care nu pot fi făcute din cauza popririi conturilor Primăriei Capitalei de către omul de afaceri Costică Costanda, pentru recuperarea unei creanțe de 125 de milioane de euro.

„Sunt gata documentațiile pentru exproprieri pentru mai mult de jumătate din ce-a rămas și mai durează cam o lună până când vom termina documentațiile pentru toate exproprierile. Vorbim de încă 400 de imobile care trebuie expropriate. După consemnarea banilor, pe care-i avem, trebuie să așteptăm 45 de zile până când vom putea să intrăm în șantier și să demolăm. Demolările vor avea loc în cursul acestui an.
Avem problema, în acest moment, pentru că, deși avem banii, din cauza conturilor poprite, nu putem să-i consemnăm în conturile celor expropriați. Și, de aici, o întârziere până când vom rezolva chestiunea popririi conturilor”, a explicat edilul șef.

O altă problemă este explozia prețurilor la materialele de construcții. Din această cauză, Municipalitatea va rezilia actualul contract și va reatribui lucrarea, printr-un nou contract Companiei Trustul de Clădiri Metropolitane, a declarat Nicușor Dan.

„Au explodat – și asta e o problemă generală pentru toate investițiile, au explodat prețurile în tot ceea ce înseamnă materiale de construcții și, în felul ăsta… Și, din păcate, mecanismele de ajustare care sunt prevăzute de diferite reglementări naționale nu sunt… Nu acoperă creșterea reală de costuri. Și, din cauza asta, suntem nevoiți să reziliem și să reatribuim contractul de la Râul Doamnei încolo. Intenționăm tot cu Trustul de Clădiri Metropolitane, pentru că, altfel, ar însemna ca ei să lucreze în pierdere”, a spus Nicușor Dan.

În context, trebuie amintit faptul că, acum aproape două săptămâni, primarul Sectorului 6 și președinte al PNL București, Ciprian Ciucu se declara îngrijorat de stadiul celor două lucrări de investiții derulate de către Primăria Capitalei – Prelungirea Ghencea și pasajul de la Doamna Ghica. El îi cerea lui Nicușor Dan să se concentreze asupra investițiilor.

„Acuma, aș vrea să vă zic că sunt extrem de îngrijorat cu privire la ceea ce se întâmplă pe zona de investiții, la nivelul Primăriei Municipiului București.
Primul motiv este blocarea conturilor de către omul de afaceri Costanda. (…) Dar să zicem, chiar dacă conturile n-ar fi fost blocate, cel puțin cu obiectivul din Prelungirea Ghencea nu am fi fost mai departe. Și nici cu Doamna Ghica. (…) Au crescut prețurile la materiale și la energie, iar Trustul Metropolitan de Construcții, care lucrează la Prelungirea Ghencea și la pasajul Doamna Ghica, lucrează în pierdere. (…) A venit Guvernul și a venit cu o indexare a prețurilor, cu o formulă, dar asta nu-i ajută foarte mult. Din câte mi s-a explicat, le acoperă doar undeva la 30%. (…) De când a venit Guvernul cu această ordonanță, de o lună și mai bine, nimeni nu s-a văzut cu nimeni. Și așteaptă directorii din primărie unii după alții. Aicea sunt stupefiat. (…) Ori îți asumi și vii cu o soluție, ori pleci acasă! (…)
Îi cer primarului general să urmărească mai atent ce se întâmplă cu investițiile asumate. (…)
Primăria Sectorului 6 a pus, anul trecut, 10 milioane de lei, pentru exproprieri în Prelungirea Ghencea. Voiam să punem, și anul acesta, încă 10 milioane. Nu s-au făcut! (…)
Dar cer Primăriei Capitalei, în ansamblu, aparatul Primăriei și primarului general, mai mult focus pe obiectivele de investiții. Și mai puțin cu mormoloci și nu mai știu ce alte chestii. Sunt ok și alea, de imagine, dar hai să ne uităm la esențial”, a exclama Ciprian Ciucu.

De altfel, conform primarului general al Capitalei Nicușor Dan, și în cazul pasajului de la Doamna Ghica, lucrările au de suferit tot din cauza popririi conturilor Municipalității. Astfel, Trustul de Clădiri Metropolitane nu poate plăti tablierul pentru pasaj.

Nicușor Dan: „Sperăm ca compania italiană să ne înțeleagă, până când vor rezolva această problemă”.

„La Doamna Ghica, acestea sunt… Este un contract între Trustul de Clădiri Metropolitane (TCM) și o companie italiană și acestea sunt elemente de tăblie, care au început deja să fie produse de către compania din Italia. Din nou, suntem afectați, aici, de poprirea conturilor și de posibilitatea de a plăti… După cum știți, în ultima ședință de Consiliu General, am aprobat un împrumut pentru Trustul de Clădiri Metropolitane și o parte din împrumut cu destinația specială pentru Doamna Ghica și special pentru plata… pentru derularea corectă a contractului pentru această tăblie. Atâta timp cât avem conturile poprite, nu putem să plătim către TCM și TCM-ul, la rândul lui, nu poate să plătească către Compania din Italia. Sperăm ca compania italiană să ne înțeleagă, până când vor rezolva această problemă”, a declarat primarul general Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.