Disparițiile copiilor vor fi anunțate prin sistemul Ro-ALERT!
Articol de bucurestifm, 25 mai 2022, 19:28
Sistemul RoALERT-Copil dispărut, prin intermediul căruia populaţia va fi anunţată despre dispariţia unui copil şi semnalmentele acestuia a fost operaţionalizat, transmite Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară.
Anunţul a fost făcut în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Guvernului, în contextul Zilei Internaţionale a Copilului Dispărut – 25 mai.
Principalele cauze ale dispariției copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuși.
Anul trecut, Poliția Națională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor: viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale și hărțuire sexuală, conform ONG-ului World Vision.
„Abuzurile și violența sexuală împotriva copiilor sunt subiecte grele despre care trebuie să avem curajul să discutăm public de la cel mai înalt nivel de decizie al executivului. Faptul că astăzi avem numărul unic pentru copii 119 este un pas major de a scoate la lumină acest fenomen, însă nu suficient. Prevenirea, combaterea și intervenția posttraumă trebuie să funcționeze efectiv de la firul ierbii, până la nivel de autorități centrale”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat, în cadrul unei dezbateri organizate astăzi, de Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile și Fundația World Vision România.
În perioada 30.04.2021 – 20.04.2022, la nivelul Poliţiei Române, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind dispariţiile de copii, conform IGPR.
Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003, la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani, iar în 5.315 cazuri era vorba despre minori mai mari de 14 ani.
„Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referinţă, au fost rezolvate 7.572 de sesizări”, mai precizează IGPR.
Potrivit analizelor Institutul pentru Studiul şi Tratamentului Traumei, cel puțin 80% dintre declarațiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din rândul cercului de apropiați și/sau familie.
În același timp, un studiu realizat de World Vision România, arată că 1 din 3 copii din mediul rural n-ar raporta un abuz către autorități din cauza faptului că se tem că nu vor fi crezuți, a lipsei de încredere în reprezentanții autorităților, al accesului limitat la servicii de sprijin și din cauza fricii de a fi judecați de familie.