VIDEO: Emilia Mocan – „Noi avem platforma împărțită în mai multe categorii”!
Articol de dianamatei, 25 mai 2022, 16:50
Invitata de astăzi În Comunitate a fost Emilia Mocan, directorul executiv al programului Ajungem MARI.
Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informații importante pe înțelesul lor. Mulți dintre adolescenți se simt neînțeleși de adulții din jurul lor, iar asta îi face să devină tot mai retrași.
Ajungem MARI, programul educațional dedicat copiilor și tinerilor instituționalizaţi și din medii defavorizate, a pus bazele acestei platforme.
Acolo lucrurile sunt explicate simplu, iar tinerii pot afla despre toate problemele lor reale, spune directorul programului Emilia Mocan.
„Platforma este activă, o puteți accesa și suntem și în social media. Vrem să fie ușor pentru tineri și să nu filtreze prea mult. Sunt o grămadă de informații și este foarte greu pentru cei fără experiență. Noi lucrăm cu tineri din centre de plasament, care sunt mult mai predispuși să cadă în capcanele internetului sau în anturaje dubioase; au traume în spate și asta îi face vulnerabili. Dar și copii din familii, la perioada adolescenței; și ei au aceasta predispoziție, de a cădea în capcane”
Platforma este împărțită în mai multe categorii de interes pentru adolescenții și tinerii aflați la început de drum. Sunt puse pe tapet întrebările pe care le au copiii și tinerii din ziua de azi.
Pentru cele care nu se regăsesc răspunsurile pe site, coordonatorii proiectului îi invită pe tineri să le scrie, iar ei vor discuta cu specialiști ca să primească cele mai corecte răspunsuri.
„Noi avem platforma împărțită în mai multe categorii: relații, joburi, prieteni, nevoia de validare, cariere și siguranța pe internet. Sunt filmulețe pentru fiecare. Avem doua actrițe care lucrează cu noi, interpretează doua adolescente care se confruntă cu fel de fel de situații. Noi sperăm să ajungem la câteva mii de adolescenți. Platforma este deschisa și către profesori, părinți și ONG-uri. Avem suport de curs în care vorbim despre varietatea de gen, despre relații, despre cum ne plătim chiria… Platforma este recentă. La început am lansat o pagină de facebook și am promovat prin voluntari. Pe site-l nostru ajungemmari.ro se găsesc suporturile de curs și se completează. Încercăm să apelăm la influenceri care vor să promoveze”.
România este pe primul loc în UE la nașterile provenite din mame cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. La capitolul abandon școlar stăm la fel de prost: peste 40% dintre elevi se regăsesc în zona de analfabetism. Găsim răspunsuri și la astfel de întrebări.
„Societatea nu conștientizează importanța educației sexuale. Cât de important este să știe tinerii să se protejeze, să știe ce înseamnă consimțământ; apoi bolile cu transmitere sexuală, agresiunile…Mereu a existat bariera între generații, rușinea și atunci le este confortabil să se îndrepte spre internet decât să meargă la mama, tata.. Este și vina noastră că nu suntem mai deschiși și nu ne amintim de viața noastră.”
Ajungem MARI este singurul program național care susține pe termen lung educația copiilor și tinerilor instituționalizați și din medii defavorizate. Misiunea lui este să-i ajute pe aceștia să devină adulți încrezători în propriile forțe, responsabili și independenți.
„Este un program educațional care a început în 2014 în București. Acum suntem în 24 de județe. Pe lângă echipa noastră, avem peste 1400 de voluntari de la 16 ani în sus care lucrează cu copiii din centrele de plasament: îi ajută cu temele, fac terapie, îi scot afară; să îi pregătim pentru momentul în care vor ieși din sistem. Copiii sunt deschiși pentru că au nevoie de afecțiune, de oameni care sunt acolo, lângă ei. Am dotat centrele de plasament cu tehnologie să le fie mai ușor”.