Ce, cât și cum păstrăm din toate schimbările impuse de pandemie? Proiect Erasmus+ „Abilități sociale în învățarea mixtă”!
Articol de bucurestifm, 27 mai 2022, 09:24
Un exemplu de „atelier de lucru” („workshop” pentru partenerii de proiect de peste hotare) „ca la carte” – tema de actualitate, bine organizat, interactiv, creativ, cu participanți interesați și motivați…, totul într-o locație demnă de numele pe care-l poartă – Seneca.
Pe scurt, despre ce este vorba?
Social Skills in Blended Learning , în traducere – „Abilități sociale în învățarea mixtă” este un proiect internațional Erasmus+ cu mulți parteneri, printre care și o echipă (specialiști, jurnaliști și formatori) de la Radio România, dar și cu multe obiective care vizează domeniul educației școlare.
Acțiunea a avut loc în spațiul de co-working al Asociației Seneca și a fost organizată de specialiști, jurnaliști și formatori ai Societății Române de Radiodifuziune.
În cadrul acestei întâlniri s-a constituit un grup de lucru format din cadre didactice care vor beneficia de activități de formare și dezvoltare profesională continuă, care să permită acestora predarea eficientă a cursurilor atât în mediul online cât și offline. De asemenea s-au creat bazele unor parteneriate între școlile reprezentate la atelier și Radio România, pentru desfășurarea pe viitor a unor activități comune în cadrul proiectului menționat.
Au participat cadre didactice de la mai multe școli din municipiul București: Școala Gimnazială Nr. 136, Școala Gimnazială Nr.178, Școala Gimnazială ”Leonardo da Vinci”, Școala Gimnazială Nr.162, Școala Gimnazială Petre Ghelmez, Școala Gimnazială Uruguay.
Coordonator de proiect: Organizația Catholic Schools of Flanders din Belgia
Parteneri: Societatea Română de Radiodifuziune precum și ONG-uri și universități din Cipru, Ungaria, Finlanda, Polonia și Slovacia.
Obiective: dezvoltarea abilităților digitale ale profesorilor și studenților, dezvoltarea unor noi metodologii de învățământ hibrid (combinarea de activități de învățare față în față cu activități online) și a unor noi abilități de comunicare și sociale, precum și crearea unui mod de lucru prin care școala să acorde mai multă atenție laturii sociale a învățării în activitățile de învățare on-line.
Contribuția Radio România: realizarea unor materiale focusate pe comunicare mai eficientă în mediul on-line și pe adaptarea unor principii jurnalistice pentru facilitarea blended-learning (învățarea online și față în față) și va contribui la promovarea activităților proiectului și transferarea rezultatelor în mediul educațional din România cu sprijinul cadrelor didactice implicate.
Durata proiectului: 2022 – 2024.
După toate aceste informații utile, împărtășite și primite cu interes de participanții la eveniment, concluzionăm cu un citat din marele filozof Seneca: „Dacă mă bucur să învăţ ceva nou, este ca să-l împărtăşesc altora.”
Autor: Camelia Teodosiu
Credit foto: Luciana Gingărașu