UNICEF: Managementul sănătății și igienei menstruale rămâne în continuare inaccesibil multor femei!
Articol de bucurestifm, 27 mai 2022, 13:40
Stigmatizarea, sărăcia și lipsa accesului la servicii de bază, precum toalete și apă, duc la neacoperirea nevoilor de sănătate și igienă menstruală și la creșterea riscului de infecții în rândul femeilor și al fetelor, avertizează UNICEF înainte de Ziua Igienei Menstruale (28 mai). Aceste provocări devin și mai acute în cazul populației celei mai sărace, al grupurilor etnice, al refugiaților și al persoanelor cu dizabilități.
„Atunci când este accesibil tuturor, managementul sănătății și igienei menstruale poate contribui la eliminarea barierelor și poate ajuta adolescentele să devină femei sănătoase, educate și puternice”, a afirmat Kelly Ann Naylor, director al UNICEF în domeniul programelor WASH (apă, salubritate și igienă) și CEED (climă, mediu, energie și reducerea riscurilor de dezastre). „Cu toate acestea, până de curând, nu s-a prea acordat atenție definirii, monitorizării și realizării de investiții în domeniul sănătății menstruale”.
Deși într-un ritm lent, se monitorizează și se recunoaște tot mai des importanța managementului sănătății și igienei menstruale. În 2020, 42 de țări dețineau date reprezentative la nivel național cu privire la cel puțin unul dintre cei patru indicatori, iar 31 dintre acestea dețineau informații referitoare la cel puțin trei indicatori. Aproape jumătate dintre aceste state sunt țări din Africa Subsahariană. Nicio țară cu venituri ridicate nu deținea date la nivel național referitoare la vreunul dintre indicatori.
Potrivit celei mai recente analize, limitările ce afectează participarea la activități școlare, profesionale și sociale în timpul menstruației variază în funcție de caracteristicile geografice, socioeconomice și individuale. Printre factorii des întâlniți se numără stigmatizarea și lipsa accesului la produse de igienă menstruală. De asemenea, numeroase fete nu sunt familiarizate cu menstruația înainte de primul lor ciclu, ceea ce le poate afecta modul de percepere și de înțelegere a menstruației.
- În medie, rata neparticipării este mai mare în rândul fetelor și femeilor mai tinere: 15% dintre fetele din Burkina Faso, 20% dintre fetele din Coasta de Fildeș și 23% dintre fetele din Nigeria au absentat de la școală în ultimele 12 luni din cauza ciclului menstrual.
- Peste jumătate dintre femeile din Bangladesh și peste două treimi dintre cele din Nepal au afirmat că nu au luat parte la activitățile cotidiene în timpul menstruației. În Ciad și Republica Centrafricană, una din trei femei a declarat acest lucru.
- În Bangladesh și Egipt, cele două țări care dețin date la nivel național, doar 32%, respectiv 66% dintre fete erau familiarizate cu menstruația înaintea declanșării ciclului. În Egipt, 74% dintre fetele nefamiliarizate cu ciclul menstrual au fost șocate, s-au speriat sau au plâns la prima menstruație. În Bangladesh, 69% dintre fete au fost speriate.
Nivelul utilizării produselor de igienă menstruală și al accesului la un spațiu intim pentru a se spăla și a se schimba este ridicat în majoritatea țărilor incluse în raport. Cu toate acestea, femeile și fetele cele mai vulnerabile continuă să întâmpine provocări majore.
- Rata utilizării produselor de igienă menstruală variază între 81% și 100% în majoritatea statelor. Totuși, 6% dintre femeile din Niger folosesc hârtie, 12% dintre femeile din Burkina Faso folosesc doar lenjeria intimă și 11% dintre femeile din Etiopia nu folosesc nimic.
- Nivelul accesului la un spațiu intim pentru a se spăla și a se schimba variază între 80% și 99% în majoritatea statelor care dețin date. Totuși, doar 52% dintre femeile din Niger, 56% dintre cele din Tunisia și 74% dintre femeile din Burkina Faso au acces la astfel de spații.
- Diferențele sunt reduse între mediul urban și cel rural în ceea ce privește utilizarea produselor de igienă menstruală, cu excepția Republicii Populare Democrate Laos, a Etiopiei și a Nigerului, unde rata de utilizare a acestor produse este cu peste 10% mai mare în mediul urban decât în mediul rural.
- Totuși, spațiile intime sunt mai puțin accesibile în mediul rural decât în localitățile urbane. În 12 țări care dețin date, cel puțin una din 10 femei și fete din mediul rural nu a avut acces la un spațiu intim în care să se spele și să se schimbe în timpul ultimei menstruații.
Grupurile etnice și persoanele aflate în situații de urgență întâmpină provocări și mai mari, având un acces mai redus la produse de igienă menstruală și la dotări de bază și confruntându-se cu mai multe limitări în planul participării decât restul populației.
- În Republica Populară Democrată Laos, se observă un decalaj de peste 30 de procente între Mon-Khmer și Lao-Tai în ceea ce privește proporția celor care dispun de un spațiu intim pentru a se spăla și a se schimba și utilizarea produselor de igienă menstruală. În Republica Centrafricană, probabilitatea de a participa la activitățile cotidiene în timpul menstruației este cu aproximativ 20% mai mare în cazul femeilor Haoussa decât în rândul femeilor Mboum.
- Datele strânse în taberele de refugiați din opt țări relevă diferențe în ceea ce privește gradul de satisfacție. Aproape toate femeile au raportat că sunt mulțumite de produsele de igienă menstruală și spațiile dedicate în Mozambic și Irak, comparativ cu mai puțin de jumătate dintre femeile din taberele de refugiați situate în Camerun, Malawi și Sudanul de Sud.
„Investițiile în managementul igienei menstruale vor aduce beneficii fetelor de azi, femeilor de mâine și generației viitoare”, a adăugat Naylor.