Ciprian Ciucu: În 2-3 luni, Termoenergetica ar putea intra în insolvență!

Foto: Mircea Apostolescu

Primarul Sectorului 6 și președinte al PNL București, Ciprian Ciucu, a anunțat, astăzi că datoria Primăriei Capitalei către Compania Municipală Termoenergetica se ridică, deja la 1 miliard de lei. Din această cauză, compania de termoficare bucureșteană ar putea intra în insolvență, în circa două – trei luni de zile.

„Am discutat, îndeosebi, despre situația Termoenergetica, care, deja, are de luat de la Primăria Capitalei undeva la 1 miliard datorii. Dacă nu se va face ceva, cel mai probabil, în două – trei luni, să spun, se vor acumula și mai mult datoriile și e posibil ca Termoenergetica să intre în insolvență”, a declarat Ciprian Ciucu.

Declarația edilului Sectorului 6 a survenit ca urmare a întâlnirii pe care primarii de sectoare au avut-o, astăzi, cu Primarul general al Capitalei Nicușor Dan și cu prefectul Capitalei Toni Greblă.

La întrebarea București FM cu privire la soluțiile pentru evitarea insolvenței Termoenergetica, Ciprian Ciucu a afirmat că una dintre soluții ar consta în ridicarea de către Guvern a limitei de îndatorare pentru Primăria Capitalei.

„(…) Asta înseamnă că trebuie să găsim o soluție ca să nu intre în insolvență. (…) Nu, doar am expus problemele, nu am vorbit despre soluții. Vă dați seama că, în ultimul an de zile, eu personal am participat la nenumărate întâlniri în care s-au discutat soluții. Una dintre soluții este să crească gradul de îndatorare a PMB, pentru că este foarte puțin îndatorată și să poată primi niște bani de pe piață, să facă investiții”, a răspuns Ciprian Ciucu.

Și Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu crede că soluția pentru prevenirea insolvenței Termoenergetica ar fi tot creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei.

„Falimentul de care… sau, mă rog, insolvența, că nu era faliment, insolvența de care vorbea domnul primar Ciucu este insolvența Termoenergetica, nu a Primăriei Generale. (…) O să vedem la acel moment. Nu pot să fiu, în acest moment, sunt în poziția de primar de sector, nu sunt în poziția de primar general, să spun ce se va întâmpla, în cazul acestei insolvențe. Din punctul meu de vedere, este un lucru foarte important, pe care l-am discutat inclusiv ieri, la Bruxelles. Ieri, la Bruxelles, m-am văzut cu președintele Băncii Europene de Investiții (BEI) și unul dintre lucrurile importante și unul dintre limitele pe care Bucureștiul le are și primăriile de sector din București le au este limita de îndatorare anuală. Fiecare primărie de sector și Primăria Municipiului București se poate împrumuta cu maximum 150 de milioane de lei pe an. Deci, el nu poate trage, noi nu putem trage mai mulți bani de atât. Deși suntem foarte bancabili, deși avem un serviciu al datoriei de 7%, mult sub cel legal, această limită nu ne permite să luăm împrumuturi. Bucureștiul este solvabil, este bancabil. Dacă s-ar împrumuta pentru sumele necesare deblocării acestei insolvențe, atunci nici nu plătește altcineva datoriile bucureștenilor, deci le plătesc bucureștenii. Dar avem nevoie de eliminarea, din punct de vedere legal, a acestei limite”, a declarat edilul Sectorului 2.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.