VIDEO: ”Race for the Cure România”, ajutor în prevenția cancerului de sân

Cea mai mare cursă caritabilă internațională destinată promovării sănătății femeii și luptei împotriva cancerului de sân va avea loc, din nou, cu prezență fizică, pe 5 iunie.
Este evenimentul Fundației Renașterea.

E o zi cu o însemnătate foarte mare pentru pacienții oncologici din România: Ziua Naționala a Supraviețuitorilor de Cancer.
Anul 2019 a fost ultimul în care Fundația Renașterea a organizat în format fizic ‘‘Race for the Cure România”.
În fruntea acestei organizații stă Mihaela Geoană.
Nu de ieri, de azi, ci de aproape o jumătate de secol.

”De 23 de ani facem campanii de educare, ducem sănătatea în mediul rural, lucrăm cu spitale private, de stat, cu medici. Nu contează proveniența, ci caliatea serviciului. Rata de supraviețuire este cu 20% mai mare în țările europene. Motivul este depistarea târzie. Pe de o parte mentalitatea noastră: mergem la medic atunci când ne doare. Pe de altă parte, statul nu a făcut mai nimic. Am fi avut generații mult mai educate medical”, spune Mihaela Geoană, președinte și fondator al Fundației Renașterea.

Fundația Renașterea vrea prevenție.
O cere autorităților pentru că femeile să se pună pe primul loc.
Drumul a fost greu însă acum, luminița de la capătul tunelului strălucește din ce în ce mai tare.
”Dacă luăm o mamă, de îndată ce observă ceva la un copil merge imediat la medic dar cu ea nu este la fel. Asta vrem să învățăm femeile: întâi, să aibă grijă de ea, apoi să aibă grijă de ceilalți. Acum 20 de ani nu se pronunța cuvântul cancer. Mass media a preluat mesajul nostru. Am dezvoltat campanii minunate, campanii în care le-am arătat că boala poate fi învinsă. Lumea a început să vorbească; femeile vorbesc acum fără probleme despre boală”.

Caravana merge în toată țara. Acolo unde oamenii o doresc.
Iar implicarea autorităților locale este esențială.
Iar exemplele de învingătoare sunt multe.
”Am făcut 25 de mii de teste, gratuite în 2020 și 2021. În 99% dintre cazuri contează autoritatea locală, cum le prezintă caravana. În general, ne plănuim să stăm între 3 săptămâni și o lună și de fiecare dată prelungim șederea, pentru că nu putem lăsa femeile fără aceste teste. Prima noastră pacientă, depistată cu cancer de sân, a auzit la radio că se oferă teste gratuite. A venit, s-a tratat, s-a operat și este bine. Sunt 15 ani de atunci”.

Fondurile strânse cu ocazia cursei ”Race for the Cure România” din 5 iunie, vor fi folosite pentru a oferi investigații medicale gratuite femeilor vulnerabile.
Stadionul Tineretului Iolanda Balaș-Soter este locul de unde putem ajuta femeile care nu au posibilitatea să își facă investigațiile necesare pentru sănătatea lor.
”Suntem la a opta ediție. Ultimele 2 au fost în format digital; oamenii se plimbau în jurul casei, blocului. Foarte mulți români din străinătate au vrut să se încrie. Intrăm pe www.fundatiarenasterea.ro și ne înscriem. Taxa este 50 de lei pentru adulți și 25 pentru copii. O taxă este un test Babeș Papanicolau, 4 sunt o mamografie. Se poate înscrie și la fața locului de la 8 la 9.30. La 9 începem încălzirea pe muzică, la 9.30 se dă startul pentru cei care vor să alerge, restul iese la plimbare: 1 km sau 5 km. Este un eveniment de familie, sunt activități pentru copii, e muzică”.

Nu lipsesc nici cele care au învisn boala.
Ele sunt speranța pentru femeile bolnave și exemplu pentru cele care încă mai au rețineri să meargă la analize.
”La final avem un moment cu învingătoarele bolii. Sunt îmbrăcate în tricouri ciclam. Ele le arată celor diagnosticate că există speranță. Toate primele locuri, femei, bărbați și copii primesc câte o bicicletă. Și celelalte locuri primesc premii. Am păstrat și varianta online pentru că sunt români din străinătate care vor să doneze. Păstrăm ce am avut bun în pandemie”.

”Race for the Cure” nu este un eveniment care se desfășoară doar la noi.
”Această cursa se desfășoară și în alte state. Este cea mai mare cursă din lume. În Italia au avut peste 50 de mii de participanți la Roma. Se desfășoară în Spania, se desfășura și în Ucraina și în Rusia”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.