Educația media, esențială pentru copiii mari și mici

La mulți ani, dragi copii!

De 1 iunie, Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne spune cât de importanta este educația pentru combaterea fake news.

Explozia dezinformării din ultimii ani a dus la dezbateri îndelungate cu privire la modul de consolidare a rezistenței în fața fenomenului. Cum poate fi apărată mai bine societatea, cum ar putea fi modelat comportamentul cetățenilor astfel încât aceștia să fie cât mai puțin vulnerabili la noile încercări, din ce în ce mai ingenioase, de a-i induce în eroare și a-i convinge?

Educația se află în prim-planul tuturor strategiilor de răspuns. Contracararea dezinformării prin educație nu aduce atingere drepturilor individuale, cum este libertatea de exprimare. Educația media pregătește cetățenii pentru a înțelege cum funcționează și cum pot fi manipulate sistemele platformelor, care sunt mecanismele dezinformării, cum se realizează verificarea și contracararea informațiilor înșelătoare.

Un studiu realizat la Universitatea Stanford arată că sunt suficiente doar câteva ore de educație media ca elevii să fie capabili să recunoască sursele dubioase de informație de pe internet.

Mai exact, elevii de liceu care au primit doar șase lecții de 50 de minute de alfabetizare pentru media digitale aveau de două ori mai multe șanse să identifice corect site-urile web îndoielnice decât înainte de a avea loc activitatea de instruire.

Conținutul cursului s-a bazat pe conceptul de „citire laterală” – o modalitate de verificare a informațiilor specifică fact check-erilor. Citirea laterală (spre deosebire de citirea verticală) este practica de a verifica informațiile pe măsură ce sunt citite, nu după parcurgerea întregului mesaj. Citirea laterală te poate ajuta să determini care este gradul de credibilitate, intenția și gradul de subiectivism al unui autorul sau ale sursei informațiilor, precum și acuratețea afirmaților făcute de sursă, prin verificarea din alte surse și prin contextualizare.

Și în România, societatea civilă s-a mobilizat pentru implementarea unor inițiative de educație media pentru elevi și pentru adulți de toate vârstele. Una dintre ele este chiar rubrica „Break the fake”, pe care ai ascultat-o acum.

Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa ta pentru știri de calitate!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.