Primăria Capitalei va plăti 2 milioane de euro pentru a se apăra în procesele cu dezvoltatorii imobiliari!

Sursa foto: Adriana Baciu

Primăria Capitalei va cheltui 2 milioane de euro pentru a-i apăra pe consilierii municipali în procesele intentate de către inițiatorii unor documentații de urbanism – planuri de urbanism zonal (PUZ), care nu au fost dezbătute în Consiliul General al Municipiului București (CGMB), în termenul legal.

Primăria Capitalei va plăti 2 milioane de euro pentru a se apăra în procesele cu dezvoltatorii imobiliari!

PUZ-urile nu au fost dezbătute în Consiliul General al Municipiului București din cauza refuzului primarului general al Capitalei Nicușor Dan de a pune aceste documentații pe ordinea de zi a ședințelor CGMB, a subliniat liberalul Cozmin Hazarian.

„Vreau să rămână înregistrat ce spun acum. Aceste procese nu sunt din cauza activității consilierilor generali, majoritatea. Sunt din cauza inactivității primarului general, care refuză să pună pe ordinea de zi proiecte de urbanism. S-au strâns cu zecile, cred că cu sutele, plângerile prealabile și procesele care sunt pe acest subiect. Vreau ca bucureștenii să știe, să nu creadă că am făcut noi cine știe ce, aici, și, de aceea, avem procese”, a declarat liberalul Hazarian în plenul CGMB.

Noi cazuri Costanda…?

Avocatul Aurelian Bădulescu, consilier municipal PSD, a anunțat că, împreună cu grupul de consilieri PSD, va iniția dezbaterea PUZ-urilor, așa cum obligă prevederile legale pentru a nu fi trași la răspundere pentru abuz în serviciu și a nu risca plata unor despăgubiri uriașe față de beneficiarii respectivelor documentații de urbanism.

„(…) În schimb, că să apărăm ceea ce nu vrea să se întâmple – nu știu dacă o majoritate, cu siguranță un domn, adică să nu pună pe ordinea de zi, că doar asta i-a mai rămas din discursul politic cu care a câștigat Bucureștiul, mai dăm și două milioane de euro. (…) Vă anunț că, de la următoarea ședință, voi pune toate PUZ-urile în plen. Pentru că eu nu am chef să plătesc inconștiența unor colegi de-ai noștri. Nu vreau să plătesc, să dau bani de la mine din buzunar. (…) Stați toți cu sufletul cât un purice, știți lucrul ăsta, vă e frică! (…) Luați exemplu de la Costanda. Dacă, pe o poveste, Costanda a luat 170 de milioane (…), a luat banii, păi ăștialalții ne mănâncă de vii! Rămâneți în pantaloni scurți, mă”, le-a spus avocatul Aurelian Bădulescu colegilor săi din Consiliul General al Municipiului București.

În context, trebuie amintit faptul că omul de afaceri Costică Costanda a acționat în justiție atât Primăria Capitalei, cât și CGMB și pe fiecare consilier general în parte, în urma refuzului Consiliului General de a duce la îndeplinire obligația ce îi revenea prin contractul de schimb de terenuri încheiat între părți.

În plus, Primăria Capitalei s-a întors împotriva consilierilor municipali din mandatul 2008-2012, pentru recuperarea sumelor pe care le va plăti către Costică Costanda.

CGMB a încheiat cu omul de afaceri Costică Costanda un contract de schimb de terenuri cu sultă, prin care a cedat un teren din Satul Francez în schimbul Parcului Bordei.

Prin contract, Consiliul General se obligă să adopte un PUZ care să îi permită omului de afaceri să construiască imobile de P+5, cu o înălțime de 21 de metri și un coeficient de ocupare a terenului (CUT) de 3,5.

Votul negativ al CGMB pe PUZ-ul inițiat de către Costanda a dus la un șir de procese, care se întinde din 2010 până în 2019, în urma căruia omul de afaceri a câștigat 75 de milioane de euro despăgubiri. La acestea s-au adăugat încă 50 de milioane de euro penalități.

Recent, Costică Costanda a blocat conturile Primăriei Capitalei pentru suma de 125 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.