VIDEO: Pneumonii și viroze în extra sezon!
Articol de dianamatei, 7 iunie 2022, 15:34 / actualizat: 8 iunie 2022, 9:28
Nu răcim doar iarna. Însă, în perioadele calde, afecțiunile respiatorii sunt mai puțin întâlnite.
Iar, din fericire, deși nu a fost o perioadă prea fericită, pandemia a mai redus din astfel de afecțiuni. Pentru că am purtat mască.
Un obicei pe care ar trebui să-l păstrăm, spune managerul Institutul de Pneumoftizologie Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler.
”Masca este o măsură de protecție. Purtată mult timp, este extrem de neplăcută. Mai ales în orașele cu polauare crescută se recomandă purtarea măștii, mai ales în anumite ore, pentru cei cu boli respiratorii. Masca trebuie privită ca o soluție pentru starea noastră de bine”.
Omicronul nu mai face ravagii iar gripa nu a luat încă avânt.
Însă avem boli care pot fi ținute în frâu, mai ales că mulți dintre noi ne-am imunizat după covid și vaccin.
”Avem 4 pacienți internați, 2 la ATI, testele sunt extrem de rare, au scăzut și cele de gripă. Avem mai multe pneumonii și din păcate, mai multe tuberculoze. Virusul a încercat să se adapteze la dorința lui de a supraviețui. Populația globului, din diverse motive, fie că a făcut boala sau s-a vaccinat, a căpătat imunitate”.
O boală respiratorie nu trebuie luată singular, spune specialistul.
Pentru că situația poate escalada și ajungem la diagnostic când deja situația este gravă.
”În momentul în care ești bolnav, apelezi la medicul de familie, poți apela la teste rapide și nu trebuie să ne limităm la o singură afecțiune. Trebuie să vedem orice infecție care se transmite pe cale aeriană sau o afectare bacteriană. Centrarea nu trebuie să fie îndreptată către o singură afecțiune, trebuie privit global. Dacă ne simțim rău, mai mult timp, mergem la medic. Pe această învățare din ultimii ani, să punem accent și pe alte afectuni respiratorii”.
Pandemia ne-a dat, multora dintre noi și o scădere a imunității.
Însă o imunitate bună nu se face, niciodată, cu pastile.
”Persoanele care au avut Omicron au rămas cu un sindrom post covid care a presupus o scădere a imunității, care a creat terenul pentru o pneumonie bacteriană. Sunt în continuare câteva semne de întrebare despre modul cum impactează sistemul imunitar. Avem pacienți infectați cu ciuperci, ceea ce nu vedeam înainte. Nu există rețetă pentru imunitate. Răspunsul imun ține de modul de viață, de echilibru în alimentație, de somn și de reducerea nivelului de stres”.
Din fericire, pandemia nu a făcut ravagii printre copii. Însă nu îi ocolesc infecțiile respiratorii. Care, atenție, nu se fac de la frig.
”Nici adulții nu răcesc din cauza frigului. Frigul este doar un factor favorizant, care blochează celulule care luptă. Este extrem de important că acel curent nu se aplică în această cheie. Nu miscarea aerului dăunează ci dacă facem efort și suntem transpirați, un aer rece poate dăuna persoanelor care sunt predispuse la boli respiatorii”.
Bolile repsiratorii nu iartă nici vara. Mai ales pe cei cu afecțiuni cronice sau predispuși la astfel de boli.
Putem merge la tratament în stațiuni balneare sau, pentru afecțiuni mai ușoare, putem face un set de exerciții acasă.
Medicii de la Institutul Marius Nasta ne pot îndruma.
”Avem pneumonii virale dar și bacteriene. Avem sinuzitele. Dacă un pacient are o sinuzita cronică, începe să devină pacient care vine la pneumolog; apare sindromul sinibronsic. Avem și streptococii dacă vorbim despre amigdale. Măsurile au fost partea benefică a pandemiei. România dispune de o bază de ape termale, cu un mare aport pentru bolile respiratorii. Tratamentul balnear ajută extrem de mult în bolile respiratorii. Este un algoritm de echilibu pe care îl recomand. Este extrem de important și un program de recuperare respiratorie care se face și acasă și nu este deloc greu. Est pe site-ul Institutului Marius Nasta. Cei care vor să facă primele ședințe cu un specialist pot veni la noi”.