Raluca Aprodu și Emilian Oprea sunt prezentatorii Galei Premiilor UNITER 2022

Sursa foto: UNITER

Gala Premiilor UNITER va avea loc pe scena Palatului Culturii din Bistrița, în seara de 4 iulie, de la ora 21:00.

Este o ediție aniversară, ediția cu numărul 30. Prezentatorii evenimentului sunt Raluca Aprodu și Emilian Oprea, actori ai Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

O gală aniversară e cea mai potrivită oportunitate de a analiza prezentul acestei bresle și mai ales de a trage cu ochiul înspre viitor. De aceea mi-am permis să focusez ediția 30 pe portrete de tineri artiști, unii încă studenți la teatru, oameni care ard ACUM, oameni care trebuie văzuți ACUM. E greu de făcut o selecție. De aceea i-am întrebat chiar pe ei care sunt idolii lor dintre ei înșiși. Vor fi colaje, mărturii video cu tineri care în acești ultimi 2 ani au încercat să se facă ascultați. Unii dintre ei riscă formule pe care breasla le acceptă cu greu, alții doar vor să facă ceea ce înțeleg ei prin performanță. N-am fost niciodată fan al tradițiilor. De aceea voi încălca încă o tradiție și voi popula ecranul imens din spatele laureaților Galei cu chipuri de artiști care ar fi putut sta fără probleme în locul oricăror nominalizați de acum, din anii recenți sau vor sta în anii ce vin. În rest, despre trecut, numai de bine.”, spune Radu Afrim, directorul artistic al Galei Premiilor UNITER 2022.

Pentru crearea show-lui din seara galei, Radu Afrim face echipă cu scenografa Irina Moscu și cu Les Ateliers Nomad.

Printre artiștii care vor urca pe scena pentru a înmâna premiile ediției, se numără: Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Ioana Bugarin, Nicu Mihoc, Ada Milea sau Mirela Oprișor.

Gala Premiilor UNITER este un eveniment creat la inițiativa președintelui Uniunii, Ion Caramitru, cel care a fost, de altfel, și amfitrionul celor 29 de ediții de până acum. Anul acesta, Premiul de Excelență este acordat In memoriam Ion Caramitru.

„(…) Suntem o lume unde excepția de la regulă are parfum revoluționar. Sunt convins că schimbările în bine au loc în laboratorul experiențelor artistice. Un mare scriitor român Marin Sorescu, spunea că un poet genial poate descoperi numai prin intuiție poetică o nouă stea, care, mai apoi, să fie confirmată de savanți prin calcule de parametri. Așa și lumea noastră: fără risc și fără nebunie, nimic nu se așază. Nimic nu lasă urme. Nimic nu se întâmplă. UNITER s-a născut din nevoia de a proteja riscul asumat în Teatru (…).” – scria Ion Caramitru în mesajul care deschidea catalogul galei din 2010.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.