VIDEO – Gelu Duminică: ”Generația născută după anul 2000 e prima cu adevărat liberă”
Articol de , 21 iunie 2022, 10:27
Despre ce cred românii legat de libertate și egalitate, de ce ia amploare consumul de droguri și despre alte aspecte legate de societatea noastră a aflat Andreea de la sociologul Gelu Duminică, invitat în Matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”Societatea românească crede, mai degrabă, în moroi decât în știință. Parte din societatea românească nu vrea să înțeleagă. În condițiile în care ani la rândul s-a semănat mai mult ignoranța, ce ați vrea să culegem? Ne-am fi dorit ca societatea să fie nu știu cum, dar pentru momentul de față e utopic. Trebuie să facem lucrurile cu totul altfel, pentru ca societatea aceasta să se schimbe”, explică Gelu Duminică.
Despre rezultatele publicate în raportul ”Ierarhia valorilor la români”, sociologul spune: ”Contextul de dezvoltare a țării noastre a fost puțin diferit de ce vedem în Vestul civilizat. Pentru noi libertatea a contat foarte mult stând atât de mult numai sub dictaturi. Toată istoria României pe care o învățăm e croită pe lupta pentru liberate și independență. Toate ideile astea ne-au trezit un tip de comportament în care am considerat că poporul acesta a fost mereu asuprit. Atunci avem aceste comportamente. Elita intelectuală a societății românești nu a fost una care să dea valori ca egalitatea, drepturile femeilor, pentru minorități, etc. În momentul în care ne dăm seama de unde am plecat, ne dăm seama că România a reușit foarte mulți pași în ultimii 30 de ani. România are democrație comparativ cu ce a avut în secolul XX. Sunt foarte optimist cu trend-ul pe care România îl are, deși avem motive să ne considerăm în eșalonul 2 comparativ cu țările Vest-europene.”
”Cei mai mari critici ai României suntem noi înșine. Dar suntem doar critici, nu și construim. Nu toată societatea critică distructiv, sunt și foarte mulți cei care încearcă să pună cărămida peste cărămidă astfel încât societatea să devină mai bună. România este o țară în funcție de cum o facem noi. Generația născută după anul 2000 e prima cu adevărat liberă. Schimbarea va veni, dar de-abia de acum înainte. Nu ai cum să ștergi tu sute de ani în 30 de ani. Ne place sau nu, consumul de droguri face parte din viața cotidiană a unei societăți. Este o chestiune care crează multe efecte adverse pentru societate. Este o plagă ce trebuie tratată. Faptul că nu am vrut să vedem realitatea asta ani de zile ne-a adus în situația asta. Consumatorii trebuie tratați ca niște oameni bolnavi, care trebuie sprijiniți. România nu are decât câteva centre de tratament. Iar rețelele sunt extrem de puternice”, punctează sociologul.