AUR pentru David Popovici! Omul momentului în sportul românesc e ,,pe val’’

David Popovici face istorieeeeee!  Sportivul roman in varsta de 17 ani a obtinut AURUL,  la proba de 100 de metri liber, la Campionatul Mondial de Natație.

Culoarul 4, castigator! Popovici, care în semifinale a obţinut timpul 47.13, record mondial la juniori, a încheiat finala cu timpul 47.58.

„Vă iubesc pe toți și vă mulțumesc că v-ați uitat la această cursă”, a declarat David Popovici imediat după ce a încheiat proba de miercuri.

Pe locul doi s-a clasat francezul Maxime Grousset, cu timpul 47.64, iar podiumul a fost completat de canadianul Joshua Liendo Edwards, cu timpul 47.71.

Înainte de 2022, România a mai obţinut doar de două ori în istorie aurul mondial la nataţie: Tamara Costache (1986 – 50 m liber) şi Diana Mocanu (2001 – 200 m spate).

În toată istoria acestei competiții, un singur om a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție și acesta este americanul Jim Montgomery, care a făcut acest lucru tocmai în 1973, la prima ediție a CM, desfășurată la Belgrad.

David Popovici a cucerit luni, medalia de aur în proba de 200 de metri liber. A devenit primul campion mondial din istoria României, stabilind al 4-lea timp din istoria probei!

Sportivul a fost supus testului antidoping, după recordurile doborâte la Mondialul de la Budapesta.

Dragoș Luscan, preparatorul fizic al înotătorului român, a spus că acest lucru este firesc  și  prevazut în regulament, în cazul  în care un sportiv doboară un anumit record mondial.

” După antrenamente, este un program foarte bine stabilit astfel încât să fie tot timpul în formă. Lucrăm și pe partea de a se feri de accidentări, în principal de a-l face din ce în ce mai bun. Lumea trebuie să știe că este campionat mondial de seniori, el bate acum recordurile de juniori și știm că a bătut și acel record de două ori la 200 de metri, în zile consecutive, iar acum a bătut și recordul la 100 de metri la juniori, dar s-a calificat cu primul timp la finala de seniori.’’ (antrenor Dragoș Luscan).

„Este un băiat fantastic, foarte muncitor, un talent uriaș. A fost mult susținut de părinți, a dat peste un antrenor care a crescut cu el, îl antrenează de nouă ani, Adrian Rădulescu, care acum are 32 de ani. Acum nouă ani abia ieșise de pe băncile facultății. (Carmen Bunaciu, fostă înotătoare de performanță).

A început înotul în bazinul din incinta Complexului Național Sportiv Lia Manoliu din București, la  recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale. După inițierea cu antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea,  sub îndrumarea căreia și-a perfectionat tehnica.

La 10 ani a cucerit primul său titlu national la înot, lucru care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță. Începutul colaborarii cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

După o serie de noi recorduri naționale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record national la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber.

În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Tokyo 2020, la Campinatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câștigat titlul mondial la 100 m liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber. La finalul competiției, în palmaresul său s-au adăugat patru medalii – 3 de aur (50, 100, 200 m liber) și una de argint argint în proba de ștafetă 4 X 100 m liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.

Doborârea, de două ori, a recordului mondial de 100 m liber junior la Campionatele Europene de înot de juniori din 2021 de la Roma, Italia, la facut pe David sa devina  cel mai rapid om din lume, în 2021, depășindu-l pe Kliment Kolesnikov.

Pe  6 noiembrie 2021, după ce a câștigat finala la 200 de metri liber, la Campionatul European de natație de la Kazan, a devenit primul înotător român campion european în bazin scurt la seniori.

 

Respect, David!      România îți mulțumește!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.