VIDEO: Roxana Cîlțea – „Cei mai frumoși dinți sunt cei sănătoși”!

Invitata de astăzi în emisiunea În Comunitate a fost Roxana Cîlțea, medic stomatolog.

Femei sau bărbați, ne place să fim la modă. Ne asortăm hainele cu gențile, cureaua cu pantofii, rujul cu machiajul și culoarea rochiilor. De ce nu ne-am asorta și un zâmbet frumos dar, mai ales, sănătos?

Frumos îl putem moșteni. Sănătos trebuie să avem grijă să fie. Mai ales că are o influență mare asupra vieții de zi cu zi, spune stomatologul Roxana Cîlțea.

„Zâmbetul are un efect puternic psiho-social și contează pentru respsectul de sine și faptul cum sunem percepuți de alții. Așa că trebuie să acordăm mai multă atenție. Cred că vine o dată cu conștientizarea că într-adevăr contează, că a început să meargă ideea de turism medical; în străinătate lumea se informează dar preferă să vină în țară să-și rezolve problemele, din cauza costurilor. Perioada de vară și sărbătorile sunt cele mai aglomerate. Vin și mulți străini care au înțeles că pot găsi calitate la prețuri accesibile. Și din ce în ce mai mulți români încep să-și rezolve problemele. Când doare e deja târziu. E mult mai eficient și din punct de vedere financiar, dar și al sănătății, să venim la control regulat”.

În ultimii ani este la modă goana după dinții albi. Facem, totuși, o confuzie.

„Consider că dinții frumoși sunt dinții albi. Problema în aceste zâmbete nu este culoarea, ci lipsa transparenței. Putem face dinți extrem de albi și aplicăm artificii estetce. Sunt oameni cu dinți extrem de albi. Nimeni nu are dinții sticlă. Textura este un alt element extrem de important și greu de realizat. De aceea trebuie echipa adecvată: medicul și tehnicienii”.

Cum ne place să cădem în extreme și aici excelăm. Un zâmbet și o dantură sănătoasă nu țin de…trend. Este și cazul fațetelor dentare.

„Fațetele dentare sunt o procedură medicală, nu estetică. Este o procedură sănătoasă. Putem corecta anumite probleme: plombe, defecte de poziție, culoarea. Există situații în care au venit pacienți care nu erau mulțumiți de forma dinților, deși erau sănătoși. Este o alegere personală pentru că și starea psihologică va conta foarte mult. Fațetele corect făcute nu se vor dezlipi”.

Mai exagerăm cu ceva: albirea dinților. Nu ne gândim că s-ar putea să nu ne facă bine sau să nu ne facă nimic.

„Fiecare tratament trebuie individualiazat. Tratamentele de albire sunt recomandate câtă vreme se fac corect și nu se face abuz. Noi nu putem controla rezultatul. Noi punem un gel și, în funcție de structura smalțului, are efect mai puternic sau deloc. Eu nu recomand de mai mult de două ori pe an”.

Vremea diamantelor purtate pe deget sau în urechi este dată uitării. Se poartă îin cele mai…nebănuite locuri și chiar și pe dinți. Oare merită o sclipire ieșită de sub o buză?

„Eu personal cred că este complet contraindicat. Pe lista mea de servicii nu există. Este riscant să distugi un dinte sănătos. Este primul pas, sigur, către o carie. Dintele trebuie tratat cu niște substanțe, se fac și niște orificii. Cei mai frumoși dinți sunt cei sănătoși”.

Zâmbim sănătos, zâmbim frumos!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.