Până la jumătatea anului, doar 15 km de rețea de termoficare reabilitată!
Articol de Mircea Apostolescu, 23 iunie 2022, 13:29
Până la jumătatea anului, au fost schimbați 12-15 din cei 63 de kilometri de rețea primară de termoficare pe care Primăria Capitalei urma să îi reabiliteze din bugetul propriu, conform primarului general Nicușor Dan.
Principala dificultate pe care o întâmpină constructorii, pe lângă creșterea preturilor la materiale și combustibili, este lipsa țevii, generată de războiul din Ucraina, spune primarul Capitalei.
„Suntem la unul dintre cele șapte tronsoane din lucrările de 63 de kilometri de înlocuire de conductă de termoficare. (…) Este o lucrare de opt kilometri. Ordinul de începere a fost dat în luna mai. Termenul de execuție este de 12 luni. Valoarea lucrărilor 33 de milioane de lei, finanțate din bugetul local. Până în momentul de față, s-au scos 700 de metri de conductă, s-au pus 100 de metri. (…) Avem începută, de anul trecut lucrarea din Ferentari. Acolo avem 13 km. Din 13 km, s-au făcut 8. (…) Mai avem o lucrare, care a fost începută în această primăvară în zona Mihalache – Romană, cu Compania Energetica. Și mai avem o lucrare care este contractată, dar care încă așteaptă să vină conducta, în zona Pantelimon. Deci, ea nu a început, deși putea și ea să înceapă, în această primăvară. Ne confruntăm cu lipsa materialelor de construcție, generată de războiul din Ucraina”, a declarat Nicușor Dan.
Edilul șef speră că, până la sfârșitul acestui an, vor fi înlocuiți 35 de kilometri de rețea primară de termoficare.
„Nu am datele exacte legate de ce a făcut Termoenergetica, pe de o parte în regie proprie, pe de o parte în contractele pe care le are cu firmele cu care sunt în contract. Aș zice că suntem undeva la 12-15 km. Și că realist, pentru 2022 este 30 – 35. (…) Cel mai simplu exemplu este lucrarea pe care o avem, parte din acești 63 km, pe care o avem în Pantelimon. Acolo, am terminat licitația încă de anul trecut. Este o firmă privată care a câștigat acel tronson de 12 km. Ei puteau să înceapă încă din martie, când s_a terminat sezonul rece, numai că a izbucnit războiul din Ucraina. Înainte de războiul din Ucraina, din momentul în care aveai ferm ordinul de începere a lucrărilor, (…) făceai o comandă și îți venea conducta în trei săptămâni. Ei nici în momentul de față nu au reușit să-și aducă conducta din China, de unde au contractat-o”, a explicat edilul șef al Capitalei Nicușor Dan.
Anul trecut, Municipalitatea a reușit să reabiliteze din fonduri proprii 20 de kilometri de rețea primară, atât cât făcuse și în 2020. Pentru anul în curs, primarul Nicușor Dan promisese finalizarea celor 63 de kilometri ce urmează a fi reabilitați din bugetul propriu al Municipiului București.
Cât despre cei 210 kilometri de rețea primară de termoficare a căror rea ilitare urmează să fie finanțată din fonduri europene nerambursabile, până în primăvara viitoare ar urma să se realizeze etapa de proiectare, potrivit lui Nicușor Dan.
Declarațiile edilului au survenit cu prilejul unei vizite pe șantierul de pe Șoseaua Olteniței, unde ar urma să fie reabilitați 8 km de rețea de termoficare.
Astăzi, aproape 20%, adică circa 2000, dintre blocurile din București nu au apă caldă, conform aplicației Termoalert a Companiei Municipale Termoenergetica.